Tarım Devrimi

Tahıl Devrimi: İnsanlık, Bundan 7 ila 10 bin yıl önce sürdürdüğü avcılık-toplayıcılık düzeninden, ihtiyaçlarını karşılamak için yaşadığı çevreyi aktif olarak değiştiren bir türe dönüşmüştür. Arkeolojik veriler, temel yaşam biçimini sürdüren küçük ve göçer avcı-toplayıcı gruplar, köy ve kasabalar kuran yerleşik topluluklara evrildiler. Bu toplumlar, gıda maddesi olarak kullanacakları bitkileri yetiştirmekte ve uzmanlaşarak kendi doğal çevrelerini değiştirdiler.

Ortalama 7 bin yıl öncesinde gelişen tahıl devrimi, beraberinde oluşan gelişme süreçlerinin devamında; yerleşik düzene geçen toplumlarda, nüfus artışına olanak sağladı, iş bölümünü çeşitlendirdi, sanatın, mimarinin ve genel olarak kültürün gelişmesine olanak sağladı. Ayrıca toplumsal artı ürünün ortaya çıkması, özel mülkiyetin ortaya çıkmasına olanak sağladığı gibi yönetim biçimlerinin gelişmesini de zorunlu kılmıştır. Sosyo- Ekonomik toplumlar etkileşimleri, siyaset evrimini de yaratarak sosyo-politik topluma evirilmiştir.

Sanayi Devrimi: İlk Sanayi Devrimi, 1760’lı yıllarda başlayıp, 1830’lara kadar devam eden bir süreyi kapsamaktadır. Bu süreçte; genel olarak üretim, el ve beden emeğinden makine gücüne doğru bir evrim geçirmiştir. Bununla birlikte kapitalist sınıf ve emeğin gücü çatışması kaçınılmaz olmuştur. Emeğin gücü kendisine İşçi sınıfı veya proletaryanın doğuşu ile birlikte sendikalaşmayı getirmiştir. Nitelik ve nicelik yönünden artış gösteren makineler, buhar gücüyle işlev kazanmışlardı…

Yerleşik düzeni getiren, tahıl devrimi kendi içinde kendini hiç sorguladı mı?.. Yok sanmam. Teknoloji ve kimyasal müdahalelerle ürün artışı sağlamak bir devrimden çok doğanın sömürülüşü ve katledilişidir!..

Ya, Tarım Devrimi?..

Tarım devrimi olmuş mudur?..

Tarım devrimi yaratmak için sosyolojik bir araştırma yapmak yerine, biyolojik araştırmalar tercih edildi. Sonuç olarak insanlara zehirli tohumlar üreterek, hastalıklı toplumlar yaratıldı. Gelin, siz şimdi; buna devrim deyin! Olacak iş mi?..

Makineleşmenin ve teknolojinin tarıma girmesi sizce tarım devrimi sayılır mı?..

Tarım devrimi; tarım toplumlarında toprak, tohum ve sürdürülebilir bir ziraatın bileşkesidir.

Ne yazık ki ortalama 7 bin yıllık tahıl devrimine karşılık tarım devrimini oluşturacak nüveleri bile oluşturmamış bir dünya toplumuyuz!

KENTSEL TARIM: binlerce yıl iç içe yaşamış toplumlar, hiçbir zaman diliminde bunun sosyolojik değerini bilemedikleri gibi bu uğraşıları da zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuştur…

Bir kitap düşünün henüz gelişim süreci içerisinde olmakla birlikte farkındalığı jet hızıyla yükselmektedir. Bunu gözlemliyoruz. Tarım Devrimini başlatan sürecin miladını yaşatacak günleri yakın!.. Tarım Devriminin kutsal kitabı olma yönünde istikrarlı adımlara neden olacak bir kitaptır Kentsel Tarım…

Yıllarca Endüstriyel Tarım diyerek algı oyunlarıyla bir devrimden bahsettiler. Makineleşmeyi ve beraberinde getirdiği kimyasal sanayii de bu isim altında dünya halklarına sokuşturdular.

KENTSEL TARIM, size bir yaşam biçimini öneriyor bugün Avrupa’da birçok ülkede yeni yeni başlayan “Tarım Arsası” ve “Büyük Ova” projeleri, ile yeni bir dünya kurulumundan söz edilmektedir.

Bugün Kale parkta kitaplarının tanıtımına “Yerel Basın” ile buluşarak devam eden Esin Yalçıntaş ve Özcan Işıklar öyle güzel şeyler anlattılar ki hani tarım devrimi burnumuzun dibinde ve adeta bizi beklediğine inanç getirdim. İBB’de bünyesinde kurulan Tarım İşleri Daire Başkanlığı bu güzel çalışmanın farkına varmasına vurgu yapmak istiyorum.  Dünya da Brezilya’da 20 bin nüfuslu Porto allegro kasabasının belediyesinden çıkan ve Büyük Ova sistemi ile oturttukları tarım modelinden sonra dünya Kinoa ve Kapari ürünleri tanışmış oldu… (Belediye ve Halk Ortaklığı Sistemi) Ayrıca Küba’nın ulusal tarıma katkı verecek olan  Eğitim sistemini okullarda ders olarak okutmayı ve tarım okullarını eğitim sistemine kazandırmaları konusunda yasalar çıkardığını görmekteyiz…

Ben, birçok kitabın devrimleri yarattığına inanmış biri olarak, şehrimizden ülkemize kazandırılan KENTSEL TARIM (Esin Yalçıntaş, Özcan Işıklar) kitabı birkaç adım sonra toplumda yeni yaşayış hamleleri getireceğine; Tarım devriminin ateşleyici gücü olacağı inancındayım…

Sağlıcakla kalın…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İlgili Yazılar