Ana SayfaErdal Sezgin“ARAPÇA KUTSAL DİL DEĞİLDİR”

“ARAPÇA KUTSAL DİL DEĞİLDİR”

Çizmeden Yukarı Çıkıyorsun Sayın Başkan!

Bilmeyenleriniz çoktur ama başlıktaki deyimin öyküsüne kısaca değineyim: Fransız ressamın sergisini gezenlerden biri, şövalye tablosunun önünde durur, yakından uzaktan ciddi ciddi seyreder, beğenmediğini belirten şekilde başını aşağı, yukarı sallarmış.

Bu durum ressamın ilgisini çekince konuğun yanına gelerek sormuş:

-Bu tablo ile yakından ilgilendiğiniz belli oluyor.-Evet. Şövalyenin çizmesindeki körük kıvrımlarında hatalar var.

-Peki nasıl anladınız, işiniz bu mu?

Adam,” Ben kunduracıyım, çizme dikerim” deyince ressam hemen gerekli düzeltmeleri yapıp teşekkür etmiş.

Fakat adam tablonun başından ayrılmadan bu kez de şövalyenin pantolonunda ve kemerinde de hatalar olduğunu belirtince, bu çokbilmişliğe dayanamayan ressam; “Bak dostum, sen kunduracısın. Çizmeden yukarı çıkma!” demiş!

Eczacı Başkanım, kısacık yöneticilik döneminde çizmeden yukarı çıkmaya başladın. Örneğin Arapçayı kutsal dil yapıverdin!

İlahiyatçı Prof. Şahin Filiz bunun tersini savunuyor ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dili Türkçedir. Halkına Türk Milleti denir. Batı dilleri de dahil, Türkçe dışında her dil “yabancı dildir” diyor.

Sayın Başkanım bak adın da soyadın da öz Türkçe! Farsça “hür”ün karşılığı “özgür”, Arapça “hususi”nin karşılığı “özel” !..Ebeveynlerin Arapça soyadı seçer, adını da Farsça koyabilirlerdi(!) Ne mutlu ki devrimci kişilerin çocuğusun! Kardeşinin adı da “Barış” mış.

 

Devrimci demişken Denizler aklıma geldi! Anma törenlerine katıldın, alkışladım sizi. Ertesi gün bir parti lideriyle buluşmana bir anlam verememiştim. ”Yumuşama” nın tezahürü diye düşündüm(!)

Tabelalara karışmayın, diyorsun belediye başkanlarına. Bu konuda şeriatçı imam Halil Konakçı ve Reisle de yollarınız kesişiyor. Lüks otomobille ve koruma ordusu ile gezen şeriatçı imam“da sizin gibi düşünüyor (!) Arapça tabelaları kaldırıyorsunuz ama Batı kaynaklılara dokunmaya paçanız sıkmıyor” diyor.

Bir ara Reis de yabancı sözcük kullanmaya karşıydı benim gibi! Kafe neyin nesi, yerine “kıraathane” kullanmalısınız, demişti. İyi de “kıraat” da “hane” de Arapça(!..)

Değerli Başkanım, bu ülkede partiniz yönetimdeyken (Ben de CHP’liydim. Oyumu da başka partiye vermedim.)

Bu çıkışınızla partinizin kurucusu Büyük Önderle de ters düşüyorsunuz.

1932’den 1950’ye kadar Türkçe ezan okundu bu ülkede! Arapça o süreçte kutsal değildi de şimdi mi oldu?

Altı milyon sığınmacıya sahip çıkıyorsunuz. Elbette! Sosyal demokratsınız, böyle yapmanız gerekiyor. Başkalarına popülizm yapmayın diyorsunuz ama bu konuda“ popülizmi siz yapıyorsunuz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Hop Dedik!

Zeynep Abladan Mektuplar

Boy Aynası

Ver Coşkuyu…

Başkan Bu Ne?..

Bu Ne Perhiz…

9.Yazı…

İlgili Yazılar

Hop Dedik!

Zeynep Abladan Mektuplar

Boy Aynası

Ver Coşkuyu…

Başkan Bu Ne?..

Bu Ne Perhiz…

9.Yazı…