9.Yazı…

Sade bir başlık attık. Umarım 10.su gelmez!

Volkan Yılmaz başkanımızın ilk icraatlarından biriydi. Üreticinin kendi ürününü aracısız, tefecisiz tüketiciye ulaştırarak, her iki kesiminde birbirlerine destek vermelerini düşünerek uyguladığı ilk projelerden biriydi… Düşünce güzel, uygulama güzel, yer güzel!.. Sevindik, destekledik hala da destekliyoruz!..

Çok değil, başlangıçtan sonra birkaç ay içinde üretici tezgâhları bir anda markete dönüştüler. Fiyatlar, süper market fiyatlarıyla yarışır oldu. Ses etmedik yazdık; “biz varsak siz varsınız, aksi halde tröstler elinizden bu malları yok pahasına alacaklar” dedik, dinletemedik.

Ben bir adet ayvayı 2 yıl önce tam 36.-TL’ye yedim, Gökkuşağı süper markette kilosu 25.-TL idi. Sonradan sordurdum O ablamız 45.-TL etiketle satıyormuş. Nasıl belirledi, neye göre, kime göre?..

Şimdi, başka bir açıdan bakalım konumuza! Kimsenin işinde gücünde değiliz ama yanında iki demet maydanozu satarak kendisine öğün edecek insanların hatırınadır bu dediklerim. Hiçbir makamın, hiçbir yöneticinin de suçu yok bu işte! Bir iki aymazın, kendini akıllı gören, çarıklı kurnazının hallerini sayıp dökmekteyiz! Nafile değildir, hiçbir şey bu böyle biline…

Şimdi, tam 100 metre ötede bir manav var bir de süper market!

Biz manavımızı ele alalım. 60 metre dükkân için 20 bin TL kira, 5 bin TL Stopaj vererek dükkân açıyor. Cereyanı, kliması, çürüğü, döküntüsü, işçisi, nakliyesi, içinde bir 50 bin TL koy daha anahtarı vurmadan gitti 75 bin TL açtı dükkânı, satışını da yaptı. Hadi diyelim, 1000.-TL kazandı… Bunun %25’i gelir vergisi %15’i sigorta, ekli listelerde %1 olan KDV, liste dışında % 18 vergi verecek! %59 da buradan vergi binecek…

Şimdi sorarım, üreticiler vergiye dahil mi! Götürü usulden seneden seneye %5 vergi ver, kira var mı? Yok.

Fiyatlar manavla aynı fiyat kâr marjı %79 manavdan daha karlı!

Şimdi, Manava mı üzüleyim, yanındaki gerçek üreticiye mi? Vergi kaçırdığına mı kızayım, halkı keriz yerine koyduğunuza mı?..

Bora Başkan daha mazbatasını almadan daha önceden yasaklı malları Köylü pazarının ortasına kadar serdiniz! Nisan ayında 160 TL kiraz sattınız, Kayısı sattınız, Bayrampaşa halini yıktınız oraya, ayaklar altına serdiniz!

Bora Başkan duyarsız bir başkan mı?.. De ki size söz verdi. Ya yanında üreten, işleyen, köylünden de mi utanmıyorsunuz! 2 sap semizotu satacak diye sabahın köründen yollara düşen o köylü kadından da utanmıyorsun!

Buradan sesleniyorum! Köylü pazarı anlamını ve işlevini yitirmiştir!

Tröstleşmiş insanların elindedir. Belediye Başkanına önerimdir. Belediye tanzim satış mağazası yapın burayı fiyatları entegre ederek halka açın. Belediyenin fiyatlarını kabul edenler tanzim satış adı altında tezgâh açsınlar! Bir nevi Porto-allegro belediyecilik sistemi uygulansın. Yoksa, ticari işletmeden farkı olmayan tezgahların bu duyarsızlığına karşın diğer mercileri harekete geçirmenin yollarını sayar dökeriz! Ne bu insanlar ne bu şehir sahipsiz değildir.

Bugün pazarda Çarliston biber 18.50 ila 27.00 TL arasındaydı köylü pazarında 35 TL hepsi de Bayrampaşa halinden gelme!..

Yazık, çok yazık belediyemize destek olma yerine belediye başkanının rüzgarını arkalarına alıp halkı enayi yerine koymaktan başka bir şey yapmıyorlar!

Ben biliyorum sizleri, siz de beni…

“Günaha girme” diye, bir müessese icat etmişler; maşallah sizler abonesiniz! Hatta daha da ileri gideyim: Müessesenin sahiplerisiniz…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Hop Dedik!

Zeynep Abladan Mektuplar

Boy Aynası

Ver Coşkuyu…

Başkan Bu Ne?..

Bu Ne Perhiz…

İyi geldiniz…

İlgili Yazılar

Hop Dedik!

Zeynep Abladan Mektuplar

Boy Aynası

Ver Coşkuyu…

Başkan Bu Ne?..

Bu Ne Perhiz…

İyi geldiniz…