İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yazısına istinaden Tahıllar için süne mücadelesi yapılacaktır. Bu sebeple Arı ölümlerine sebebiyet vermemek için ilaçlama yapacak çiftçilerimizin gerekli önlemleri alarak ilaçlama yapmalarını önemle rica olunur.
Ricadan başka yapacak bir şey yok!
Durum öyle görünüyor. Eh biz de rica edelim çiftçi kardeşlerimizden!..
İlk ricamız, gerek plastik gerek, gerekse teneke ilaç kutularını tarla kenarlarına, yol kenarlarına bırakmayın. İlacı attınız, tamam da bıraktığınız o zehir kutuları, ambalaj kağıtları zehir saçmaya günlerce devam edecektir. İşte tam da zehrin merkezi olacak bir ortam yaratmış olacaksınız.
Arıların ekinlerden çok tarla ve yol kenarlarındaki çiçek ve bitkileri dolaştığını hepimiz biliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki Arılar, kollektif yaşayan canlılardır. Birinin zehre bulaşması halinde koca bir kovanın zehirlenmesi işten bile değil. Sadece Kovan zehirlenmiyor! Petekler, ballar da zehirleniyor. Balların %75’inde neonicotonoid maddesi var. Bitkileri korurken arılarımızı öldürüyor ve kendimizi zehirliyoruz.
Zehrin önlemi falan yoktur olamaz da böceklerin sinir sistemini çökertir ve ölümleri hatta toplu ölümleri gerçekleştirir. İşte, en önemli önlem bu tür zehirlerin boş ambalaj ve atıklarını yanımızda götürmek ve başka bölgelerde imha etmektir.
Bir çevreci olarak çiftçi kardeşlerimizi uyarıyoruz. Güzel bir doğa, sağlıklı gıdalar için alabileceğimiz önlemleri alalım. Atılan ilaçtan çok yol kenarına bırakılan kutular daha çok zehir saçıyor.
Ülkemizde bazı yörelerimizde bu tür ilaçların kullanımı sınırlandırılmış veya yasaklanmıştır. Sevgiyle Kalın…