Ana SayfaErdal SezginDilimize Sahip Çıkmak

Dilimize Sahip Çıkmak

Belediyemiz Kültür Müdürlüğünde görevli Melis Avcı ve öğrencim Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu’nun ricası üzerine, dört ayrı günde seminerler düzenlemiştik.

Türkçenin yanlış kullanımını azaltmak için katkı sunalım diye yola çıktık. En çok da matbaacıların, gazetecilerin, reklamcıların ve tabelacıların katılmasını istedik etkinliğimize. Özellikle de tabelacıların… Bu araya bir fıkrayı da sıkıştırayım: Adamın biri tren yolculuğu sırasında arkadaşlarına ;” benim oğlumun yazdıklarını herkes okur” demiş. Arkadaşları da ” hayrola büyük bir yazar mı oldu? ” diye sorunca, ” yok, tabelacı oldu” yanıtını vermiş!

Demem o ki yukarıda saydığım meslek sahiplerinin ”dil” konusunda daha duyarlı olmaları gerekir. Çünkü herkes, onların yazdıklarını okur(!)

Belediye meclis salonunda gerçekleşen etkinliğin ardından, çarşının göbeğindeki konferans salonunda bir de söyleşi düzenledik. Tabelacılardan, arkadaşım Ali Toprakkaya’nın, seminerlerin ardından söyleşimize de katıldığını saptadım. Gazetecileri, matbaacıları da aradı gözlerim ama katılım azdı. Gelenleri dil bilgini yapacak halimiz yoktu ama bir Türkçe öğretmeni olarak naçizane azıcık bilgilendirmiş olacaktık.

Programın sonunda, ” gazeteciler, matbaacılar, tenezzül buyurmadınız gelmeye ama hele bir yanlışınızı göreyim, sorarım size” demiştim! Zamanı geldi, soruyorum işte!

Uğraşısını çok takdir ettiğim bir dostum var. Her hafta, yerel bir gazetede yayımlanan yazılarını düzenli okuyorum.(Yıllar önce Lütfü Ertürk’le birlikte bir gazete çıkarmışlığımız olduğu için yazmanın ne denli zor olduğunu da biliyorum.)

Eleştirilerimden, dostum olduğu kadar gazetenin dizgicisi ve düzeltmeni de nasibini alacak! Şunu da belirteyim; devlet dairesine dönüştürülmüş olan Türk Dil Kurumunun kuralları beni bağlamıyor.

Eleştirilerim şöyle: ”yıl başı” değil, ”yılbaşı” ” … o saatte Lapa, lapa kar…” lapa küçük harfle yazılır, ikizleme gruplarının arasına virgül konmaz.

”…eleştiriden fazla da, olumlu…” bağlacın ardından virgül gelmez,

”Kapalı alanlar, tıklım, tıklım…” ikizleme grubu virgülsüz yazılır,

”mekan” ‘nın ”a” sına şapka konur ki ”k” ince okunsun. Doğrusu ”mekân”.

” Cumartesi ve Pazar…” önünde sayı yoksa ”pazar” küçük…

”…Çay Bahçesi” özel ad değildir, küçük…

” mezberelik ” değil, ”mezbelelik”…

”mekan” şapkalı!/ ” imkan” şapkalı… / ” Silivri’de o 17 Milyonluk… ”de” bağlaçtır ayrı yazılır, ”m” küçük… /

” zaman, zaman” virgülsüz./ ” şikayet ” şapkalı!.. /

Dostumun haftalık yazısının ilk bölümünü ele aldım.

” Mürettip” ve ”musahhih” in dikkatine arz olunur

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

İlgili Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..