Hiçbir kerameti yok!
Üstelik de melaneti vardır…
Hani, insanın “aman kerameti olmasın ama zararı da dokunmasın” diyerek iç geçirdiği SWAP neymiş bir bakalım mı?..
Türkçe karşılığı tam olarak “değiş tokuş” yani takas demektir.
Bu bankalar arası ve uluslararası bir para takas işlemidir!
Ne kolay söylenmekte değil mi?
Oysa, bir insan parası varsa neden parasını takas etmek zorunluluğu hissetsin ki?
Örneğin, piyasada paritesi yükselen bir parayla kendi paranızı takas edersiniz! Nedir sizi buna zorlayan!…
Garanti-teminat- konvertibl üçlemesi size uluslararası alanda İhracat ve İthalat kapılarını açar!..
Ee demeyin! Çünkü Merkez Bankasının rezervleri boştur! Uluslararası bankacılık kurallarına göre alım/satım gücünüz bitmiştir. Peki, teminat göstermek için ne yapmanız gerekiyor?
Kendi paranızı, belli faiz oranlarıyla karşıya teminat gösterip, oradan alacağınız parayı da diğer ülkelere teminat olarak gösterme işlemidir. Çünkü parayı aldığın ülkenin parası daha güvenlidir, daha garantidir!
Parayı veren ülke aslında çok avanaktır değil mi(!) Başka bir ülkenin güvenmediği ülkeye, o ülkenin parasına güvenip daha güvenli ve garanti olan kendi parasıyla takas etsin!.. Nasıl buluyorsunuz bu ülkenin salağa yatmasını, dahiyane değil mi?
Teminat için başka ne gerekiyor?
İşte uluslararası ticaret ilişkilerinin en önemli belgesi Swift belgesidir!
İthalat / ihracatlar işlemlerinde banka ve ülke bazında swift belgesi düzenlemeleri İnterbank güvencesi altındadır.
Hadi gelin, yine 20 yıl geriye gidelim!
2001 yılında Ülkemizde İhracatçı kıyımı diye bir şey yaşanıyor, bankalar tek tek batıyor, hatta devlet eliyle batırılıyordu.
İhracat yapan firmaların döviz girdileri, devletin kasasında 45 gün bekliyor. Bu 45 gün içinde ihracatçı firmaya cari açığını kapatması için dövizleri karşılığı kredi kullandırılmaktaydı!
Bir şartla; hazırlanan swap belgeleri sabit kurdan işlem görüyor ama kullandıkları krediler günlük faizden işliyordu!..
Sanırım biraz anlaşılır gibi olduk!
Devletin iç borçlanmasının bir benzeridir!.. Çıkardığı devlet tahvillerinin belli bir süre sonra şu kadar faizle geri toplayacaktır.
Güvencesi nedir? Kurları sabitleyerek, farkı yükseltmeyecektir. Borçlandığı bankalara da vadesi geldiğinde borcunu ödeyecektir.
Ya kurları sabit tutamazsa?..
Demirbank’ı anımsar mısınız? Her sabah “hayırlı işler” dilerdi. Gün geldi, dileyemedi. Çünkü yaptığı İşin hayrını göremedi!..
“2000 yılının baharına Türkiye… DSP-ANAP-MHP koalisyonunun Aralık 1999’da yaptığı IMF anlaşmasıyla 4 milyar dolar dış borç garanti edilmiş, dolar kuru sabitlenmiş, bu sayede enflasyonda düşüş sağlanmıştı.” Demirbank’ın sahibi Halit Cıngıllıoğlu devlet kağıtlarını topluyor ve üzerine yatıyordu. Bir başka söylem de bunun o dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in garanti vermesi ile yapıyordu.
Olmadı, “Merkez Bankası para musluğunu kapatınca, Sayın Cıngıllıoğlu’da havluyu attı ve Demirbank 6 Aralık 2000 sabahı TMSF’ye devredildi.”
50 gün sonra hükümet devalüasyona mecbur kaldı mı? (Yoksa mecbur bırakıldı mı demek gerekir bilemiyorum?!..
İşte, en küçük bir ihracatçının bile güvencesi olan İnterbank swiftleri uluslararası piyasada swap antlaşmalarının da güvencesidir.
Bu da gösteriyor ki bir ülkenin elinde yeterli ihracat belgesi yoksa güvenirliği de ortadan kalkmaktadır!
SWAP son çare miydi?
Uluslararası para ilişkilerinin ortaya çıkardığı bazı özel durumlar vardır. İşte bu özel durumlarda Swap (takas) sistemi devreye girerek, bir sonraki ayakta kurulması kuvvetle muhtemel olan offshore (deniz aşırı) bankacılığına zemin hazırlanmasıdır.
Bankacılık veya dış ticaret şirketleri olarak bilinen ve herhangi bir ülkede faaliyet gösteren fakat asıl merkezi o ülkenin dışında bulunan denizaşırı kurumların faaliyetlerini tanımlamaktadır.
Bu kurumlar faaliyette bulunduğu ülkede kendi ülkesinin yasal düzenlemelerine bağlı olmadığı gibi içinde faaliyette bulunduğu yabancı ülkenin de düzenlemelerine bağlı değillerdir.
Şirket devleti haline gelen devlet içinde devlet olan ve içinde bulunan ülkeyi muz cumhuriyetine çeviren, gün gelir bir ada, gün gelir bir sokak hatta bir dükkân veya bir ofisten ibarettirler…
Hangi ülkelerin içinde yer aldıkları konusunda birkaç örnek verebilirim! Örneğin Hong Kong, Hawaii Adaları, Orta Amerika ülkeleri…
Bizim SWAP’lar ne mi olur dersiniz? Ödemediğiniz an Hong Kong olur. Neresi olur demeyin!..
Ben haritada yerini bile gösterebilirim size!