Gazeteci arkadaşımız Cem Güner son birkaç yazısını, Belediye Başkanımız Özcan Işıklar’ın TOKİ ve tarım alanları ilgili açıklamalarına yer verdi.
Sayın Güner, yazılarında bu açıklamaların adını net bir şekilde “Tiyatro” olarak koyuyordu.
Aslında haksız da sayılmazdı.
Ben bu tiyatronun yan sanayiine takılmak istiyorum biraz. Makyaj sanatı!
Yeni bir meslek dalı olarak yüzyılın başından beri yaşamın içinde yerini aldı. İnsanlar, meslek olarak “makyöz / Makyör” adları altında sanatsal faaliyetlerini sergilediler…
Edebiyatımızda uzun yıllardan beri vardır. Örnek olarak tuluat sanatını gösterebiliriz, cümlelerle oynama sanatıdır. Bir nevi makyajlama diyebiliriz. Ve Türkiye’de makyajı tanıtan en güzel tanım “Kayserilinin, eşeği boyayıp babasına satma” deyişi ile değerlendirilmesidir.
Bugün Gazeteci kardeşim Fatma Sarıbıyık’ın yazısını da okuyunca şu sergilenen tiyatronun ana temasını irdelemek istedim.
8, 5 yıldır Silivri’de tek başına iktidar! Sözünün üstüne, söz söyleyen yok! CHP’de herkes memnun, mutlu mesut yaşıyorlar. İlçe muhalefetinin de onlardan ayrı bir yanı yok. Arada bir kayıkçı kavgası yapıyorlar o da Sayın Belediye Başkanlarını güçlü kılmak için. Aynen, durum böyle! Herkesin yüzünde makyaj ve herkes rol kesiyor. Lakin bizler sizi tanıyoruz, saklanmanıza gerek yok…
Çarşı da imza stanttı kurmuşlar!
Gelenden, geçenden “tarım topraklarımızı koruyalım” diyerek imza istiyorlar! Şimdi, hatipliği ile ünlü Sayın Belediye Başkanımızın, bu güne kadar tarım toprakları, kuzey ormanları, yeraltı suları, yeraltı doğal gaz depoları, enerji rüzgârgülleri ile ilgili hiçbir yorumuna rastladınız mı? Ne oldu da birdenbire tarım alanları tehdit altında deyip, imzaya açtılar?
8,5 yıldır susan bir belediye başkanı, birden vatandaşından imza istemeye başladı. İşte sözel makyaj tam da burada! Merak etmeyin, tarım alanları; başkan bey dâhil, hiç kimsenin umurunda değil! Ne inşaatlar, ne kat sayısı, ne de projeler? Ya ne peki?
Makyajlanmış imzalar, CHP genel merkezine “Silivri beni destekliyor, Silivri halkı beni istiyor” olarak arz-ı endam edeceklerdir. Kısacası, Sayın Başkan parti genel merkezinde kabul görmeyen isim olmaktan kurtulacaktı. Makyaj ve tiyatro, tarihler boyu hep beraber anılmışlardır. Halkın tepkisi var mı? Yok, kulaktan kulağa oynuyorlar. İktidardaki muhalefetin tepkisi var mı? Yok, varmış gibi yapıp, sessizliğe gömülüyorlar…
18. madde tarım alanlarını talan eden bir maddedir. Araştırın 18. Maddeyi en çok kullanan belediyeler hangisi bir görün isterim.
Monarşi, mutlak hâkimiyettir. Makyajın, en çok kullanıldığı yönetimler “mutlak hâkimiyet” yönetimleridir. Yazan, sahneleyen, oynayan hep aynı kişidir. Şakşakçıları da öyle…
“Tarım alanları koruyalım” diyen bir belediye başkanı, projesinde ticari alan olmayan inşaatlara “ticari alan” izni verilmiş midir? Projesinde, “ticari alan” olanlar da halktan (müşterilerinden) gizleniyor mu? Ticari alanlar, (dükkânlar, çarşılar) şehirleşmenin hızlı döngüsüdür. Trafik ve insan yoğunluğunu arttırır. Tarım alanından kime ne?
Öyleyse adama sormazlar mı? Bu ne perhiz, bu ne turşu? Diye…