Ana SayfaLütfü ErtürkDemokrasi üstü az faşizm…

Demokrasi üstü az faşizm…

Mahalle bakkalımızın kapısından içeri girdim. Bakkalda da gündem Cumhurbaşkanlığı adayları!Göz göze geldik. Rengimi, tavrımı, adayımı bilen bir arkadaşımız. Son sözlerini duyduğumu biliyor. Biraz telaşlandı. Şiddetle karşı çıkacağımı sandı.

Son sözleri mi?

Söylediklerini aynen aktarıyorum.

“Kendini zorla seçtirecek bize, nerede bu ülkede demokrasi! Diktatör olacak başımıza! Faşizmin dik alası bu!”

Güldüm…

Derya da yüzüp; derya da olduğunu anlamayan balık! Misali diyelim buna biz…

Tek tek yüzlerine baktım. Herkes bakışını arkadaştan yana çevirdi. Hani, “o dedi, bizim suçumuz yok” der gibi…

Onlara, “biraz tarihimize dönüp bakalım mı?” Dedim!

Hatırlamakta fayda var, Atatürk nasıl Cumhurbaşkanı oldu?

Sanıyor musunuz ki Mustafa Kemal Çankaya’ya büyük bir mutabakatla çıktı? Alakası yok! Ali Şükrü’süz, Topal Osman’ sız Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçilmesini anlatmak mümkün değildir.

Atatürk önce meclisi seçti, sonra kendisini cumhurbaşkanı seçtirdi, ama yine de cumhuriyet ve kendi cumhurbaşkanlığı üzerinde tam bir mutabakat sağlayamadı. Tam dört defa Cumhurbaşkanı oldu ve her seferinde tam bir mutabakat sağlayamadı. Karşı çıkanlar, İstiklal mahkemelerinde ya idam edilmiş, ya sürülmüşlerdir.

Bu yüzden kimse karşı çıkmıyor ama oy kullanmayarak tepkilerini dile getiriyorlardı!

İsmet İnönü: O da Mustafa Kemal gibi 4 defa Cumhurbaşkanı seçildi. Hatta kendini Milli şef ilan edip, Hitler ve Mussolini’den sonra Avrupa’da Milli şef olan 3. Lider olarak ün yaptı. Paraların üzerinden Mustafa Kemal’in resmini bile kaldırttı.

Celal Bayar: Sivilden gelen ilk cumhurbaşkanıdır. Kendisi de 3 defa cumhurbaşkanı oldu. “Bu yıl komünizm gelebilir sözleriyle ünlüdür.”  Ordu geleneğinden gelmediği için zaman, zaman elinde bir tüfekle poz verip milli mücadeleye katıldığını anlatır dururdu.

Cemal Gürsel, Genel Kurmay Başkanı iken Askeri darbe ile başa geldi ve kendini seçtirdi. İdamlarla anılan bir Cumhurbaşkanımız olarak tarihteki yerini aldı.

Cevdet Sunay: Emekli Genel Kurmay Başkanımızdır. 12 Mart muhtırasında imzası vardır. Ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi ziyareti esnasında; “”buradaki öğrenciler mezun olunca ne oluyorlar?” Diyen cumhurbaşkanımızdır.

Fahri Korutürk: Deniz Harp kuvvetleri komutanıydı. Her emekli asker gibi o da senatoya girdi oradan cumhurbaşkanı seçildi.

Kenan Evren: Genel Kurmay Başkanı olarak 1980 ihtilalini yaptı. 1983 yılında kendisini ve hazırlattığı anayasasını halk oylaması ile kabul ettirdi. “Asmayalım da besleyelim mi?” sözüyle ünlüdür. İdamlarıyla ünlü diğer bir cumhurbaşkanımızdır.

Turgut Özal: 2. Sivil Cumhurbaşkanımızdır. O da Başbakanlığından sonra aday olmuş ve seçilmiştir. Bir dönemin en renkli siyasetçisidir. Yollarıyla ünlüdür.

Süleyman Demirel: 3. Sivil Cumhurbaşkanımızdır. Ömrümüzü onu izlemekle geçirdik 6 defa gitti 7 defa geldi. Kendisini Cumhurbaşkanı seçtiren siyasetçimizdir. “Verdimse ben verdim” sözüyle ünlüdür.

Ahmet Necdet Sezer:  4. Sivil cumhurbaşkanımızdır. En çok da ona yakıştı. Devlet mi ona yakıştı? O mu devlete yakıştı? Bilemiyorum. Tasarruflarıyla ünlü idi… 5 partinin ortak adayı olmasına rağmen ancak 3.turda seçilebilmiştir. Sol görüşlü siyasi mahkûmların affıyla da ünlüdür.*

Abdullah Gül: 2007 yılında Cumhurbaşkanı seçildi halen görevinin başındadır. 5. Sivil Cumhurbaşkanımızdır.

Kısacık bir “Cumhurbaşkanlığı Seçimleri” turu attık Cumhuriyet tarihimizde. Bu ülkeye faşizmi getirmek istemeyen bakkal amcaya ithaf olunur bu yazı! Bizler, Cumhurbaşkanlarımızı ne kadar da kolay seçermişiz! İnsanın ruhu bile duymadan!

Biz, hiç faşizm yaşamamışız meğer! Düşünüyorum da sanırım bize gerekli biraz… Yani seçimlerde kolaylık olsun diye canım…

İstanbul’a işgal için Çanakkale’den geçerken İngiliz Generalin söylediklerini bir daha anımsadım: “Aslında ne kadar da kolaymış!” demişti.

Uzun Yıllar olmuştu İngilizlerle karşılaşmayalı… Deneyin göreceksiniz… “Ekmek için…”  diyen dillerinize kurban olurum sizin.

Mısır’da, Kıbrıs’ta, Ürdün’de, hatta İsrail’de Ne kadardır İngilizler var bir araştırın…

Yine araştırın bakın “İngiliz İslamiyet konferansı” yazın google’a kim çıkıyor karşınıza!

Demokrasi üzeri az faşizm bizim milli yiyeceğimiz olmuştur.

Diktatörler, Devletini severler. Ne, siz devlete karşı mı geliyorsunuz şimdi?

* Wernicke Korsakoff hastalığına yakalananları

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..

İlgili Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..