Bizim Şehir

Geçtiğimiz hafta bir haftalık Ege turumuz olmuş, birçok kasabayı gözlemlemiş ve irdelemiştik. İşte, o irdeleme mevzusunda kendi şehrimizi model olarak almış ve karşılaştırmıştık!..

Uygarlık tarihi içerisinde bütün yerleşim yerlerinde hayatın kolaylaştırılması ve bir düzen içine oturtulması için “belediye” adı altında hizmet kuruluşları oluşturulmuştur. Belediyelerin işletilmelerinde yüzlerce modeline rastlarız! Öyle şehirler vardır ki bir ülkeyi yönetmekten daha zor koşullar altında yönetildiğini hepimiz biliriz! (Porto Alegre modeli, Salzburg modeli Viyana ve Londra belediyecilik modelleri dünyaya örnek olmuş ve kabul görmüş belediyecilik uygulamalarıdır.)

İşte, bu düşüncelerden yola çıkarak, “bizim şehir” başlığı adı altında sorguladığımız, irdelediğimiz Silivri’mizin Çeşme ile benzer yönetimini karşılaştıralım istedik.

Anadolu’nun Avrupa’ya açılan kapısı liman şehrimiz Çeşme Belediyesinin çalışmalarını model aldık ve Silivri Belediyesi ile karşılaştırdık!

Gülmeyin! Çeşme nere Silivri nere demeyin! Çeşme bir CHP Belediyesi iken Silivri MHP’li bir başkana emanet edilmişti!

Genelde, CHP’nin kazandığı şehirlerde sanki tek elden idare ediliyormuşçasına önce yollara lastik dubalar takılıyor, asfaltlar kazınıyor, yerine 3. 5. Sınıf taşlar döşeniyor daha sonra kaldırımların yüksekliğini uygar şehircilik adı altında alçaltarak, 60 santimlik dökümden babalara zemin hazırlanıyordu. Bu babalar kaldırım kenarlarına monte edilerek, alçaltılan kaldırımları otolardan korumaya alıyorlardı! E, adama sormazlar mı, uygarlık bunun neresinde? Diye.

Uzun yıllar, belediyelere ait işletme tarzı sosyal tesis, restoran, çay bahçesi gibi kamunun kullanımına açılmış yerleri yıllık işletme bedeli karşılığı özel şahıslara kiralanıyor ve bu kiralar da tahsil edilemiyordu! Ben bilirim, Silivri’de 5-6 yıl kirası ödenmeyen işletme yerleri vardı.

Yine sorabilirsiniz! “Ne alaka?” Diye…

Çeşme Belediyesi bu israfa bir dur demiş!..

ÇEŞTUR ÇEŞME İMAR TURİZM TEKNİK HİZMETLER TİC.LTD. ŞTİ. adı altında Çeşme Belediyesinin kurmuş olduğu bir birimdir. İşte bu şirket üzerinden; Seyir Et Şifne Termal Otel, Tekke Plaj Kafe Restoran, Ilıca Kafe, Alaçatı Kafe, Meydan Kafe, Halk ekmek gibi kuruluşları bünyesinde toplamıştır. Daha önce özel işletmelere verilen bu gibi yerler artık halkın uygun fiyatlarla yararlandığı yerler olarak hayatın içinde yerlerini almaktadır. Gelecekte de sözleşmeleri devam eden Çeşme’nin koyları ve plajlarını da bünyesine katacağının müjdesini vermişlerdir…

Yağma yok, talan yok, alınamayan kiralar yok, her şey güzele doğru gidiyor! Çeşme Belediyesi CHP’li bir belediyedir. Çeşme halkı başkanına “Devrimci Başkan” diye isim takmış, oh ne güzel…

İyi de bizle ne alakası var değil mi?

Ha işte, tam da burada ben de bunu düşünerek soluğu Silivri Belediyesinde aldım. Başkanımız Volkan Yılmaz’a gördüklerimi, irdelediklerimi, beklentilerimi anlattım! Sosyal Belediyecilik konusundaki görüşlerini almak istedim!

İlk sorum, Yüzme havuzunun akıbeti hakkında bilgilendirmesini istedim!

“Bitti” dedi.

“Bitti, lakin pandemi yüzünden açılışını ertelemek zorunda kaldık. Belediyemiz, sosyal tesisimizi kendi bünyesinde işletecektir.” Cevabı beni mutlu etmişti.

İkinci sorumu beklemeden devam etti!

“Silivri Belediyesi olarak bazı işletmeleri bünyemizde toplamaya başladık. Örneğin; Kale Park tesislerini belediye olarak işletiyoruz ve kamunun faydalanacağı bir tesis haline dönüştürmeye devam edeceğiz. Örneğin Çay 1 TL ve halkımız da bizden memnun!  Yakında Vakkas Köprüsünün üzerindeki kafenin üzerini kapatarak kış sezonu boyunca hizmet vereceğiz. Sahildeki sözleşmesi biten ve kira sorunu yaşatan tesisleri belediyemiz bünyesine katmaya devam edeceğiz. Otopark inşaatlarımız devam etmekte ve yenileri sırada!.. Bütün otoparkların işletmeleri yine belediyemizce yapılacaktır. Bir şehirde arabalar, insanlardan daha kıymetli hale gelmişse o şehrin belediyeciliği de insan merkezli projelerden uzaklaşmış demektir. Yaya geçitleri yol kenarları kaldırımlar işgalden kurtarılmalıdır. Bu yüzden otopark yapımına hızla devam ediyoruz. Gençlerimize yönelik sosyal sorumluluk projelerimiz var. Nişantaşı Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçireceğimiz müzik ve sanat okulumuzu gelecek sezona yetiştiriyoruz. Kadir Has üniversitesi ile bir teknopark projemiz var. Gençlerimizi uyuşturucu batağından kurtaracak ve meslek edinimi sağlayacak projeler bunlar.”

İki şehrin aynı tarihlerde seçilmiş iki başkanı, yaptıkları işlerde işin hacmi dışında hizmet anlayışlarında fark yok gibi. Bizim artılarımız bile var!..

Biri CHP’li, diğeri MHP’li üstelik bizim şehrin Belediye Meclis Üyelerimizin birçoğu CHP’li ve yapılan bu güzel işler de imzaları var! Hemen hemen hepsi 10 yıldan fazla meclis üyeliği yapmakta! Demem o ki her iki dönemi de yaşadılar! Gelin görün ki mutsuzlar!.. Mutlu ayrıldım belediyemizden. Gelecek günlerin güzellikler getirmesi temennisiyle vedalaştık…

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İlgili Yazılar