Dilini de elini de eşekarısı soksun!
Son yazımda bugün ” de ” bağlacıyla ” – de ” durum ekini ele alacağımı yazmıştım. Erteliyorum.
Geçen hafta, halk dilinde ” şapka ” (^) adını alan düzeltme işaretinin kullanılışını işlemiştim. Ancak, gazetemizin yönetmeni Sayın Lütfü Ertürk; ” hocam, yazacaksan güncel konularda yaz. Bak kentimizde siyaset ne kadar ısındı, sen hâlâ şapkayla, takkeyle uğraşıyorsun ” demez mi! Lahavle! Kendisine dedim ki
yazdıklarımın güncel olup olmadığını, okurların ilgi derecesine göre saptayacağım, tadına da doyamadığım öğretmenliğe geri döneceğim, dedim.Gördüm ki şapka – takke ! Konulu yazımı 450 kişi okumuş. Devam dedim kendi kendime. Siyaset, Sayın Ertürk’ün işi nasıl olsa!
YAZIM KILAVUZUNUN önemine değineceğim. Bir anımla başlayayım: Cumhuriyet Gazetesinin Silivri muhabiri olduğum yıllardı. (Cumhuriyeti okumuyorum artık.) Yerel basın mensuplarıyla daha içli dışlıydık. Gazetecilerle tabelacı arkadaşlara birer YAZIM KILAVUZU armağan etmiştim. İki ay kadar sonra bir kontrol edeyim dedim! Kiminin tozlu raflarda beklettiğini, kiminin de kılavuzu yitirdiğini saptadım.
Ben diyorum ki bu meslek sahiplerinin işyerlerinde yangın tüpünden önce YAZIM KILAVUZU olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Şunu da vurgulamalıyım: Önüne gelen kişi ya da kurumun hazırladığı kılavuzu kullanmak kişiyi yanlışa götürebilir. Örneğin ben, ” 12 Eylül ” sonrası devlet dairesi durumuna getirilen Türk Dil Kurumunun, Yeni İmlâ Kılavuzu’na hiç itibar etmiyorum. Karmaşa yaratıyor. Buyurun çarpıcı örnek: Geçen haftaki dersimizde L’den sonra gelen ”A ” nın üzerindeki şapka kalktı diye yazmıştık ” .İmlâ ” neyin nesi?
Sözüm sizlere gazeteciler, reklamcılar, tabelacılar! Sık sık kullandığınız ” mamül, cafe, hoşgeldin, nikah, şöför, sanatkar, kabus, herşey, egzos…” sözcüklerinin doğru yazılışını öğrenmek için masanızın üstünde YAZIM KILAVUZU bulundurmak zorundasınız. İnternetim var, oraya bakıyorum diye kurulmayın! Bakınız, yanlış olarak yazdığım, nikah, sanatkar, kabus sözcüklerinin altında kırmızı noktalar yok.En geçerli kaynak yazım kılavuzu değil mi?
Güzel dilimizi yozlaştırmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. Yanlışta ısrar ederseniz bana da ” dilinizi de elinizi de eşekarısı soksun” demek düşer!
Sağlıcakla kalın
Not: Eleştirileriniz, katkılarınız için telefonum: 0 532 788 58 59
Fotoğraf altı: Bu fotoğraf sanayi sitesinde çekilmişti. Aynı işyerinin önüne asılmış üç tabela. Bir tanesi doğru.Hangisi doğru diyorsanız yazım kılavuzuna bakın!Ben şuna da inanıyorum ki bu işyerinin içinde üretici bir kuruluşa ait tabela vardır.Onda da EGZOST yazıyordur büyük olasılıkla!