Ana SayfaLütfü ErtürkŞehrimizde Bir Osmanlı

Şehrimizde Bir Osmanlı

Silivri’ye her zaman gönül vermiş ve vermeye de devam eden eski belde belediye başkanlarımızdan (Gümüşyaka 1989) Sevgili İsmet Kirazpınar’ın Türkiye-Yunanistan arasındaki dostluk yolu ziyaretleri karşılıklı olarak kültür turizmine dönüştü dersek, ziyaretleri amacına ulaşmış oldu diyebilir miyiz acaba?..

Sayın Kirazpınar’ın “Mübadillerin İzinden” diyerek başlattığı ziyaretler neticesinde, Türkiye’den giden aileleri bulup ziyaret etmesi; Bursa mübadillerinden araştırmacı yazar Yorgo Kotzaeridis ile tanışmasına vesile olmuştur.

Sevgili meslektaşımız, Yorgo Kotzaeridis ustamız davete icap ederek fotoğraflarından ve kitaplarından oluşan koleksiyonunu yüklendiği gibi şehrimize ziyaret-i iade de bulunuyor. Aman ne iyi ediyor da geliyor. Bizler hep gelenlerimizin hikayelerini öğrenmiş ve yorumlamıştık. Gidenler hakkında pek bir bilgimiz yoktu! Nasıl gittiler, gittiler neyle karşılaştılar?..

Sayın Kotzaeridis, akıcı bir Türkçe ile konuşmaya başladığında şaşırmıştık!.. 68 yaşındaki bu insan Türkçeyi nasıl, bu kadar akıcı konuşabiliyordu?..

Tabi ki sorduk ve cevap verdi…

“Bizim evde, Türkçe hep konuşuldu ve konuşulmaya devam ediyor” dedi. “Biz, Bursa’dan göç ettik ve ailemiz Osmanlı tebaası mensubudur.” Dediğinde, benim araştırmalarıma farklı bir boyut kazandırmış oldu…

Bugün 22.Eylül.2023 Yorgo Kotzaeridis ’in koleksiyonu için belediyemizce hızlı bir şekilde fotoğraf sergisi düzenleniyor.  Serginin adı “Yunanistan’da Osmanlı İzleri” olunca Belediye Başkanımızın da özel ilgisine mazhar oluyor ve sergi için bir açılış düzenleniyor… Birçok fotoğrafta Osmanlı Mimarisi ve kültürünü izleme fırsatını yakalıyorsunuz. İki gün daha açık olacak olan sergiyi gezmenizi Osmanlının izlerini izlemenizi öneriyoruz…

“Mübadillerin izlerinden” gezilere devam edecek olan İsmet Kirazpınar ve Mehmet Haseski’ye sonsuz teşekkür ediyoruz…

NOT: Sadece Anadolu’dan göç ettirilen bu insanlar milliyetlerine göre değil, dinlerine göre göç ettirildiler. İstanbul’daki Hristiyan Tebaasına dokunulmamıştır. Anadolu’nun çeşitli illerinden gönderilen bu insanların içinde çeşitli milliyetten Hristiyan olan insanımız vardı. Hristiyan Türkler ve Rumlar beraberce göç ettirildiler. Rumlar Yunanlı değildir. Aslında Doğu Roma’dan kalan çeşitli ırklara mensup insanlardır. Çoğunluğu Traklar ve İlirya toplumlarından oluşmaktadır.

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Ustam!

Payidar….

Tarım Devrimi

Sevmeyen Var mı?..

Kıymetlim!

Viktualienmarkt!

Suça ortak olmak

İlgili Yazılar

Ustam!

Payidar….

Tarım Devrimi

Sevmeyen Var mı?..

Kıymetlim!

Viktualienmarkt!

Suça ortak olmak