Ana SayfaLütfü ErtürkYine Aylardan Kasım

Yine Aylardan Kasım

Kimsenin neşesini bozmayayım diye bir gün sonraya bıraktım yazımı. Yoksa arşivden bir yazıyla geçiştirmezdim 24 Kasımı…Aslında, Öğretmenler günü tüm dünya da 5 Ekimde kutlanırken;  biz, niye 24 ünde kutluyoruz?

Aslında, 11.11. 1928 yılında büyük millet meclisi Atatürk’e başöğretmenlik şanını verdi. Ancak, Atatürk bu şanı 24 Kasımda kabul etti… Yani sizin anlayacağınız 24 Kasım Başöğretmenler günüdür!

Yıl 1980 12 Eylül ülkeyi kasıp kavururken, öğretmenlerin üzerinden de silindir gibi geçmiş. İşkenceler dayaklar, sürülmeler, gözaltında kaybetmeler, ölümler yağmur gibi yağmıştı üzerilerine… Bir yıl boyunca zindanlarda can veren, sakat kalan, aklını yitiren öğretmenlerimizle doluşuverdi ülkemiz!

Aradan bir yıl gibi bir zaman geçtiğinde! Konsey bir baktı ki Ülkede değmedik, dövmedik öğretmen bırakmamışlar. Ne yaparız, nasıl gönül alırız diye kara, kara düşünmeye başladılar… Bu tembel, yan gelip yatan, başarısız, niteliksiz topluma fazla mı ne yüklenmişlerdi?

Bir özür günü icat edeceklerdi.

Ettiler de! Tarihin yaprakları arasında Atatürk’ün başöğretmenliği kabul ediş gününü öğretmenlerden özür günü olarak ilan ettiler. O katlettikleri, kaybettikleri, tırnaklarını söktükleri öğretmenleri için bir gün tayin ettiler. Hem de Atatürk’ün işaret ettiği bir günü dayatarak…

Birçok Öğretmenimiz; 1981 yılından bu yana dayatıldığı gibi emredildiği gibi neş’e içerisinde güle oynaya kutlamaya başladılar günlerini. Dövülmüştür, itilmiştir, sürülmüştür ama hala umutla bekler 24 Kasımları, öğretmenler gününde; bir mağazanın %20’lik indirimini, bankaların masrafsız kredi tekliflerini. Bir maaş ikramiye ve ek ders zam ücretlerine yapılacak zammı merakla beklerken, aklından geçer hep;  bir harfine 40 yıl köle olacak öğrencileri…

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam, Diyarbakır Halk Eğitim Merkezinde bir toplantı yapacağını açıkladı.

Toplantı salonunu doldurmak adına her okuldan belli sayıda öğretmen gönderildi. Yoklama yapıldı, imzalar alındı.

Gitmeyenler ve salona gelmeyen öğretmen arkadaşlara soruşturma açıldı ve cezalandırıldılar. Aklımda kalan sözleri:

”öğretmenlerin aylığını ve ders ücretlerini iyileştirmek bütçeye ek yük getireceğinden bir şey yapamayacağız ancak; bakanlığın karşısına bir MEÇHUL ÖĞRETMEN HEYKELİ dikeceğiz ve Atatürk’ün başöğretmenliği kabul buyurduğu 24 Kasım’ı ÖĞRETMENLER GÜNÜ olarak yasallaştıracağız.” oldu. 1981’den bu yana 5 Ekim’ de değil de 24 Kasım’da kutlanır oldu.

Darbecilerin armağanı olan 24 Kasım her yıl kutlanmakta ve eğlenceler, yemekler tertiplenmektedir.

İşin aslını bilmeyenler için yazdım…

Saygıyla eğiliyorum…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..

İlgili Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..