Ana SayfaLütfü ErtürkKırmadan Dökmeden…

Kırmadan Dökmeden…

Yağmur, ha yağdı ha yağacak! Hızlı adımlarla eve ulaşmaya çalışıyorum. Sokağımızın başında bir su tesisatçısı var. Gözüm camındaki ilana takılıyor!..“Kırmadan dökmeden, su kaçağı tespiti

Bu ilan daha önce var mıydı burada, yok muydu? Derken, yağmurda az bir zayiatla kendimi eve atabilmiştim.

Evet, su tesisatçısının müşterisine karşı ne güzel bir yaklaşımıydı bu!

Biz de devletimizin yakasına yapışan devletimizin sırtından geçinen kaçakların tespitini kırmadan dökmeden yapalım istedik!..

Durun, hemen heyecan yapmayın canım. Devlet Sayıştay Raporlarına baktık biraz hepsi bu?..

Elektrik, su, doğalgaz kaçakları ezberimizde artık! Ya devletimizden yan gelip aylık alıp yatanlar!..

Hangi yollara başvuruyorlar bakalım mı?

Sayıştay’ın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu’na göre Sağlık Bakanlığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu olmayan 40 bin 746 kişi engelli evde bakım ödemesi aldı. Yine engelli raporu olmayan ancak engelli aylığı alan kişi sayısı ise 95 bin 917 oldu.

Bu rapor belirtildiği gibi sadece 2019 yılını kapsamaktadır! Yani, toplamda bakıldığında, hükümetimizin iktidarı boyunca yaklaşık 727 bin kişinin engelli aylığı aldığını görmekteyiz!.. Gerçek engelli vatandaşımızın emeklilik hakları için bir sözümüz yok ama onların sırtından ve yasalarından yararlanıp yüz binlerce kişinin devleti soymasına gönlümüz razı gelmiyor… Kafamızın içinde yüzlerce soru oluşmaktadır!

Sayıştay müfettişlerince raporlanan bu 95 bin “engelsiz, engelli” emeklilerin haksız kazançlara nasıl ulaştıkları çok daha büyük bir soru işareti oluşturmakta! Hangi doktorlar muayene etti bunları, hangi hastaneler rapor verdi. Akla ilk gelen hangi cemaatlerin ricaları ve ricacıları bu işleri kotarmaktadır. Bu doktorların yüzde bilmem kaçı hangi cemaat mensubudur?

Ya da bir başka kuşku içimizi kemirmekte! Bunların kaçı Suriyeli, kaçı Afgan kaçı Kuzey Iraklı?

Yasalarımız, malulen emeklilik için %60 uzuv kaybı gerektiğini, engelli vatandaşlarımızın emekliliği için %40 oranını kabul etmiş! Bu çelişkiyi bizzat yaşadım!

Silivri / Selimpaşa’da bir Rıfkı ağabeyimiz var. Bir ayağı yok diğeri de yarım iş görür bir halde! Sahilde olta bağlayarak hayatını kazanıyor. Bizzat işin içinde vardım ve bir engelli maaşı bağlansın istedik. Engeli az bulundu iyi mi(!) Kimsesiz olduğu için kimsesiz maaşı bağlandı. Kimsesiz maaşı 914 TL. onu da bazı aylar alamamakta sonunda kaldırdılar diye biliyorum. Engelli emeklilik maaşı 1.589’TL’dir.

Sayıştay, engelli olmadığı halde yüz binlerce kişiye evde bakım ödemesi ve engelli aylığı bağlandığını ortaya çıkardı.

Engelli olmayan binlerce kişiye aylık bağlanmış”. Kaynak Yeniçağ gazetesinde yayımlanan Sayıştay Raporları.

Bir yıllık Ödenek 675 milyon TL olup engelsiz engelli emeklilerine   havadan ödeme yapılmıştır…

Nasıl, büyük kaçak değil mi?.. Umudumuz, kaçakların bir an önce bertaraf edilmesi, gerçek ihtiyaç sahiplerine maaşlarının yeterli gelecek miktarda ulaştırılmasıdır…

Kırmadan, dökmeden bir başka kaçağımızın tespitine çalıştık!

Elektrikte de durum farklı değil aslında. “Kült” bir deyim haline gelmiş olan “kaçak elektrik” kullanım ücretleri. Önce hiçbir günahı olmayan vatandaşa yüklenmeye başlandı, sonra bir CHP’li milletvekilinin iddiası ile mahkemeye intikal eden bu olayın aslında kaçak elektrik olmadığı, İktidar partisinin bir uygulaması olduğu tespit edilmiş oldu! Biz de kırmadan dökmeden tespit edelim istedik. Nasıl olmuş, nasıl gelişmiş ve sonuç olarak nasıl şişirilmiş bu faturalar?..

Son günlerde Ak Parti milletvekillerinin sıkça gündeme getirdiği; Kayıtlı Ak Parti üyelerine elektriğin %50 indirimli olsun haberlerinin önünü kesmek için 65 yaş üzerindekiler ve engelli emeklilere yapılsın demeye başladılar. İyi bir savunma olarak düşünüyorum da buradan avukatlar niçin listeye alındı onu da anlamış değilim!

Telefon şirketleri gibi müşteri kapmak için benzeri bir uygulama düşünmüş olabilir mi İktidar partililer?..  Örneğin, avukatlara, “baronu değiştir, %50 elektrik indirimini hemen al”! Tabi bu işin biraz ironi kısmı…

Bu ülkenin devleti temsil eden öğretmeni var, polisi var, sağlıkçısı var, memuru varken; alakasız bir şekilde indirimlerden yararlandırılacaklar hakkında çok çelişkili açıklamalar almaktayız!

Şayet indirim yapılacaksa kategorize etmeden yapılmalı diye düşünmekteyim! Durum ortada…

Devletin denetleme raporlarında belirtilen Elektrik şirketlerinin denetimlerinde ortaya çıkan  elektrik faturasını götüren bazı vatandaşın ödeme gişelerine gösterdikleri bir numara ile elektrik faturalarının %50’sinin tahsil edildiği söylemlerinden yola çıkarak, bu gibi kaçaklar listesinin kabarık olduğu yine yayın organlarından takip ve tespitle öğrenmiş bulunmaktayız!

Devletin vergilendirme sistemi dışında çalışan ve gerçekleşen bu gelir sistemi hangi kişi ve kuruluşların cebine inmektedir! Devletin Sayıştay Müfettişlerince ortaya çıkarılmış yüzlerce olayda yüz binlerce kişiyi kapsamaktadır… Umarız ki devletimiz kendi denetim mekanizması içinde tespit edilen bu olayların önüne hızla geçecektir. Kırmadan dökmeden(!)

Bu yazı İzmir depreminden önce yazılmıştı!

Gelin görün ki yaşadığımız bu acı felaketin sonuçları olarak karşılaşacağımız sağlık sorunlarıyla devletimizin nasıl bir mücadele içinde olacağını düşündükçe bu asalaklara olan öfkem bir kat daha artmaktadır. Vatandaşından 10 TL yardım toplayarak (Kızılay) yara sarmaya koşan devletimin bazı yüzsüzler tarafından hunharca soyulmasına daha fazla seyirci kalamazdım!…

Bütün bunları ben söylemiyorum devletin denetim mekanizmaları tespit ediyor.

Açın bakın, medyada ve raporlama arşivlerinde bulabilirsiniz…

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..

İlgili Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..