26 Eylül 2019 tarihinde Silivri açıklarında 5.8’lik deprem hepimizin uykularını kaçırmıştı.
Silivri Dayanışma Platformu olarak farklı siyasi görüş ve yapılardan oluşan çok sayıda duyarlı ve aktif gönüllülerimizle ilçemizde, uyuşturucu, kadına şiddet ve çocuk istismarına karsı çalışmalar yaparken, Silivri’miz 5.8’lik bir depremle sarsılmış ve birdenbire platformumuzun da ana gündemine oturmuştu!..
Çalışmalarımız, deprem üzerine yoğunlaşmış ve bir Deprem çalıştayı düzenleyerek ilçe halkımızla deprem konusundaki bilgilerimizi ve çalışmalarımızı paylaşmış 150 ye yakın gönüllü arkadaşımızı eğitimlere göndermiş, teknik ve motorize gruplar oluşturmuştuk.
6 Şubat depremi bir kez daha gösterdi ki depremin şakaya gelir bir tarafı yoktu. Alınacak tedbirlerin başında inşaat sektörünün sıkı bir denetimden geçirilmesi ve eğitilmesiydi.
Gündemimizde yine son günlerde uzmanlar tarafından sıkça konuşulur olan Marmara depremi vardı ve eskisinden daha riskli bir durum içinde olduğumuz gerçeği ile karşı karşıya idik…
Deprem konusunda belediyemizin önemli çalışmalar yaptığını biliyorduk. Son günlerde Silivri kamuoyunu meşgul eden konulardan biri de şehrimize konuşlandırılan konteynerlerin hakkında bilgi sahibi olmak adına Silivri Belediyesinin önemli ve başarılı projesi olan Afet koordinasyon merkezini ve bu merkezin içinde yer alan Silivri Belediyesi arama kurtarma (SAK)’ı Silivri Dayanışma Platformu olarak ziyaret ettik.
Asıl amacımız da Silivri’mize getirilen bölgemiz adına sevindirici olan 764 adet konteynerin bölgemizde konuşlandırılmasından ve de kullanılmasına kadar bilgi almaktı.
AFAD ve SAK merkezi Silivri’de başta Kaymakamlığımız olmak üzere Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, İtfaiye ve Askeri Garnizon Komutanlığı gibi 12 resmi birimin katılımıyla gerçekleşen AFAD üst yönetimi çalışma sahasına 27 birimle açıldığını öğrenmiş olduk…
Dayanışma Platformu olarak ilk amacımız halkımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. Enerjimizi bu konuda gidebildiği kadar çok kişiye taşımaktır. Silivri Afet Koordinasyon Merkezi ve SAK birim müdürü Sayın Uğur Tozlu’nun platformumuza verdiği brifingde değindiği konuların başında her türlü Afete koşabilen yardım götüren bir birimin nasıl çalıştığını, teknik takiplerin nasıl yapıldığını izlemek bizi oldukça memnun etmiştir. Bütün Silivri Halkımızın bu birimimizi küçük gruplar halinde ziyaret etmelerini ve görsel çalışmaları izlemeleri ve de bilgi almalarını öneririz.
Her türlü yangına itfaiye ye yardım amaçlı koşabilen (Çanakkale orman yangınında oradaydılar) her türlü doğa afetlerinde hatta trafik kazalarında bile anında müdahale ediyorlar…
Ülkenin neresinde en ufak bir deprem hareketi bile anında izleniyor.
Peki, 764 adet konteyner hakkında öğrendiklerimiz!
Her şeyden önce bu konteynerlerin içinde 12 adet prefabrik ev yapacak malzeme ve 12 adet çadır bulunmakta! Sağlık malzemeleri ve araç gereçlerle birlikte…
Hadi gelin bir hesap yapalım!
12 adet ev 12 adet çadırda dörder kişiden oluşacak bir yaşam alanı, yani 24X8 =192 kişi
192X 764=146.688 kişilik bir yaşam alanı oluşturulabilinecek
. Eh bu kadar geniş alan nerede diyecek olduk. Önümüze kocaman bir Silivri haritası çıkardılar ve konuşlandırılacak bütün yerlerin alt yapılarının bile oluşturulduğu bilgisi verildi. Selimpaşa’dan, Gümüşyaka’ya kadar olan bütün boş alanlarda yapmışlar…
İşte, Silivri Dayanışma Platformun geçtiğimiz hafta sonu çalışması böyle oldu. Bu çalışmaya Dayanışma Platformumuzu temsilen katılan Nursel Erel, Eda Ziko Korucuğlu, Aydın Keskinocak, Yavuz Çengel ve Lütfü Ertürk’ün izlenimlerini sizlere aktarmak istedik…
Silivri’ye böylesine önemli bir hizmeti AFET KOORDINASYON MERKEZİNİ kuran Bld. Bşk. Sayın Volkan Yılmaz’a ve Bizleri davet eden ve bilgilendiren SAK Birim Müdürümüz Uğur Tozlu’ ya teşekkür ederiz…