İkna, kelimesinden nefret ederim. Bırakın kullanmayı, kimseyi ikna etme gibi bir düşünceyi taşımak bile istemem.
Sözlükteki anlamı inandırmak, kandırmak olarak yer alan bu kelimenin arkasında koca bir yaşamın olduğu. Neredeyse bütün insanoğlunun hayatını ilgilendirdiğini söyleyebiliriz.
Oysa bildiklerimizi anlatıp; yargı gücünü kişinin kendisine bıraksak; ne kadar güzel olurdu değil mi?
Şu sözden hareket edersek; herkes yaptığı için doğru varsayılan bir davranış, gerçekte doğru mudur, yoksa bizi öyle düşünmeye yönelten, herkesin ortak tavrı mıdır?
Evet, bir yerel seçim öncesi yaratılan ikna psikolojilerini gözden geçirirsek! Göreceğiz ki; Bazı Partilerin ve yöneticilerinin İkna konusunda; karşısındaki toplumu yetersiz bilgi, eksik malumat sahibi görüp; onun üzerine psikolojik gelişmelerini kabul ettirme çabasına girişmek gibi bir hataya düşmeleridir.
Tez, antitez üzerinden yürürsek!
İstek, nasıl etkili ve kabul edilebilir bir hale gelir? Ya da getirilemez!
İknanın en temel prensiplerinden biri. Gerçek dışı olaylar ve bu olayları beklenti haline getirebilmektir. İnsan beyninin sınırlarını zorlamaktır.
Projeler + Hayal gücü = Beklenti
Beklentiyi yarattığınız an kazandınız demektir. Bunu kolaylaştırmak için Zenginlik ve görkemi iyi kullanmaktan geçer.
İkna konusunda siyasetin kullanmayacağı enstrüman yok gibidir. Örf, adet, anane, din bilgisi milliyet çizgisi, bayrak, flama, şarkı, türkü, araba, anahtar, iftar, ihtar, namaz niyaz, piyaz, Hastane, pastane, çikolata, şeker, vakit, nakit her şey sizi ikna için kullanılır. İkna edebilmek için gerektiğinde trilyonlar harcanır. Oysa, Matematik ve Mantık sizi ikna edilmişlikten kurtaracaktır.
Kim bilir haklı da olabilirler? İkna psikolojisi hiç beklemediğiniz bir anda sizi de etkisi altına almış olabilir.
İkna, bir bakıma bireylerin herhangi bir çaba sarfetmeksizin ulaştığı dışarıdan verilen olgular zinciridir. Sizin kafanıza yatacak bir halkası mutlaka olacaktır
Nasıl ikna olmayız derseniz! Bu tamamen sizin erdeminize bağlıdır. Yani kişiliğinizin dayanma ve direnme gücüyle orantılıdır.
İnanmak yerine kandırılmak üzere düzenlenmiş kavramlar ve idealler sizi ikna etmemelidir. Fikirlerini benimsemediğiniz bir parti ve liderin karşısında olabilirsiniz. Lakin hiçbir şekilde, sizin fikir ve görüşlerinizi temsil etmeyen bir liderinizin de onunla eş değerde olduğunu fark etmeniz kadar doğal bir şey olamaz. Önce en yakınızdakinden başlayarak tepkinizi göstermelisiniz.
Herkes yaptığı için doğru varsayılan bir davranış, gerçekte doğru mudur?
Nerede durmasını biliyorsanız sorun yok.