Ana SayfaLütfü ErtürkDilin kemiği yoktur ama etiği vardır

Dilin kemiği yoktur ama etiği vardır

Son günlerde ülke çapında başlatılan bir kampanya var. Osmanlıca dil kursları! Osmanlıca okullarda ders olarak okutulmalı mı? Osmanlıca okumak yazmak isteyenlere bir sözüm yok. İnsanın kendi tasarrufunda olan bir şeydir öğrenmek! Öğrenmenin yaşı da yoktur.Lakin! İş okullara yansıtıldı mı? Durum değişir!

Öncelikle, Osmanlıca diye bir dil yoktur. Osmanlıca, Tazminat sonrası ortaya çıkmış uydurma bir tabirdir.

Osmanlıca asla gerçek bir dil değildir. Kendi gramer kurallarını oluşturmuş Türkçe – Arapça ve Farsçadan oluşturulan bir dildir.

Anadolu Türkçesinin içine Arapça ve Farsçanın karışmasıyla ortaya çıkmıştır. Haydi, biraz daha iyimser olalım. Türkçenin, Arap harflerinle yazılmış haline Osmanlıca denir diyerek sözü bağlayalım.

Buradan ötesi hüzündür benim için…

Nerede kaldı Öz Türkçemiz? Atatürk’ün, harf devrimi ortadan kaldırılmak mı isteniyor? “Bir ülkeyi ele geçirmek için önce kültürünü ele geçirin” dedikleri olay; dilini bozarak mı başlıyor?

Ben Türküm ve dilim Türkçe olacak benim. Dilimi ne kadar arı bir Türkçe halinde kullanırsam gelecek kuşaklara kendi dilimizi bir o kadar güzel bırakmış olacağız.

Osmanlı diye bir ırk ve bir millet yoktur. Osmanlı devleti vardır. Osmanlı saraylarında kullandıkları Türkçe, Arapça ve Farsçadan oluşturulan dile Osmanlıca dediler. Sarayın dışında konuşmaktan çok edebi eserlerde, resmi neşriyatta ve hattat sanatında kullanıldı.

Bu dilin çok ağır olması ve günlük konuşmalarda akışkan olmaması tercih edilmeme nedeni oldu. Buna karşılık geliştirilen ve hızla yayılan bir akım başlatıldı. İstanbul Türkçesi.

Zorunlu din dersinden sonra zorunlu Osmanlıca başlatıldığında; Osmanlıca hevesinizin kursağınızda kaldığını görmenizi hiç istemem…

Ben bir Arap’ın ya da İranlının Türkçe ya da Osmanlıca takıntısı olduğunu hiç görmedim. Arap Ülkelerinde evlerde çocuklara İngilizce ve 7 yaşından sonra da Fransızca öğretilmesi gerekliliği vurgusu yapılmaktadır.

Ben vazgeçtim İngilizceden, Fransızcadan! Türkçemizi güzel öğretelim gelecek nesillere, yeter!

Ufuk kafada nümayan tekabül üzre iken

Zamane yâri anınçün riya bozuntusudur.

Demiş baki ama bakın Türkçe anlamı neymiş?

Ufuk Nasıl ki; kafanın çevrildiği yere göre yer değiştirirse

Zamane sevgilileri de öyle ikiyüzlülükle bozulmuştur.

Baki demiş! Varmış demek ki bir bildiği…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..

İlgili Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..