Ana SayfaLütfü Ertürk27 Mayıs Kriptosunu Anlamak!

27 Mayıs Kriptosunu Anlamak!

Türk siyasi yaşamını rakamlarla kategorize etme yanlışına düşmek istemem ama öyle kriptolu tarihsel oluşumlar vardır ki şaşırıp kalırsınız!..İsterseniz, İzmir Demokrat Gazetesi olayları ile başlayalım! CHP’ye muhalefet eden ve Demokrat Partiyi destekleyen İzmir Demokrat Gazetesi 1957 seçimlerinde bir anda Demokrat Partiyi desteklemekten vazgeçiyor! Bu arada, Demokrat Parti 1954 seçimlerinde aldığı oyun 11 puan altına düşüyor ( 1954 seçimleri, %58 – 1957 seçimleri, 47)…

27 Mayıs 1957 günü hükümet Demokrat Gazetesini 1 ay süreyle kapatır…

İzmir ve İstanbul’da DP’li yandaşlar basına ve matbaalara saldırılar düzenler.

02.05 1959 gecesi Demokrat Gazetesini ve matbaası saldırıya uğrayacak sonuçları vahim olacaktı!..

25 gün Sonra!..

27/05/1959 Ankara’da yayımlanan Zafer ve Yenigün Gazeteleri ve Ulus Gazetesi 1 ay süreyle kapatıldı. Ulus Gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman, Bülent Ecevit’in bir yazısı nedeniyle 10 ay hapis cezası aldı. Daha sonra 02.10.1959 da Zafer, Öncü ve Akşam gazeteleri süresiz kapatılacaktı!..

Siyasi ortam gerildikçe akla hayale gelmeyen uygulamalara geçiliyor sansür ve saldırıların ardı arkası kesilmiyordu… Ali İhsan Göğüş, Ahmet Emin Yalman, Bedii Faik, Cüneyt Arcayürek, Hüseyin Cahit Yalçın, Şahap Balcıoğlu,  Vedat Refioğlu gibi usta gazeteciler hapse atılacaklardı!

Hukukun daha fazla tahribata uğratılmaması ve Siyasi iktidarın maşası olmamak, hükümetin (DP’nin)   silahına dönüştürülmemesi adına Yargıtay Başkanı Bedri Köker, Cumhuriyet Başsavcısı Rıfat Alabay, Yargıtay ikinci başkanı Haydar Yücekök, üye Kâmil Coşkunoğlu, üye Melahat Ruacan, üye Faik Uras, üye İlhan Dizdaroğlu “görülen lüzum üzerine” istifa ettiler!

Burada 10 saniye durun iki nefes alın ve biraz düşünün!..

Kriptonun en önemli ayağı; 27. 05. 1960 Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Silahlı Kuvvetler adına ülke yönetimini Milli Birlik Komitesi üstlendi. Orgeneral Cemal Gürsel Milli Birlik Komitesi’nin başına getirildi. 27 Mayıs bildirgesini radyodan Alparslan Türkeş okumuştur.

Milli Birlik Komitesi ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve hükümeti feshetti ve her türlü siyasi faaliyeti yasakladı.

Alparslan Türkeş, daha sonra Millî Birlik Komitesi’nin “artık yönetimi sivillere bırakalım” kararına karşı geldiği için önce tutuklanıp sonra da Hindistan’a sürülmüştür.

Bir ikinci söylem de demokrasi dışı ve askeri kararlara karşı çıktığı için değil, 27 Mayıs 1960 darbesini yapan ekibin içinde Alparslan Türkeş’in de olmasıdır. Ülkenin yönetimi kendilerine verilmeyince karşı çıkmışlardır!..  Beraber olduğu ekiple birlikte yurtdışına çıkarılmışlardır.

Aslında, CHP ile MHP’nin aynı kökenden geldiğini de burada net bir şekilde görmekteyiz! Çok ünlü bir atasözümüz burada devreye girerek olayı çok güzel özetliyor!

Ağaç demiş ki baltaya, “sen beni kesemezdin ama ne yapayım ki sapın benden”!..

Şu ağacın bilincine bakar mısınız?  “Ölen ben, öldüren benden”

Şu dört sözcüğü tarihler boyu aklımızda tutamadık…

Kripto taçlandırılıyor!

27/05/1961 kamuoyunda 1961 Anayasası olarak bilinen yeni Anayasa Kurucu Mecliste kabul edildi.

Türk siyaseti yeni bir havaya bürünecek, 1965 yılına kadar her şey sürüncemede kalacaktı!

1965 sonrasında, “nerede kalmıştık” dercesine kontra hareketler başlamış, 1946’dan bu yana ilk defa bir Amerika Armadası ülkemizi ziyaret edecekti …

1968 olayları ve 6. Filo boğazda! (Bir başka yazımızda değineceğiz)

Zorla, işkencelerle, ölümlerle zulümlerle bastırılan öğrenci olayları!

Bir,  27/05/1971 kriptosu 10 yıl sonra bir daha devreye giriyor ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran gözaltına alınıyordu! Tabi ki 12 Mart 1971 cundasını anımsatarak bu 27. 05.1971 kriptosunu da kimlerin hazırladığını, hafızalarınızda canlandıralım istedim.

Yeniden 10 yıl gibi bir süre geçmesi gerekiyordu. 12 Mart değil de 12 Eylül için kripto gerekiyordu!..

Bulundu da!..

27/05/1980 tarihli kripto devreye girdi! Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak Ankara’da öldürüldü. Olayı protesto eden Milliyetçi Hareket Partililer birçok kentte sol görüşlülerin ev ve işyerlerini tahrip etti.

12 Eylül için çizmeler parlatılmaya başlanmıştı!

İşte, bugün sorduğunuz Sayın Bahçeli’nin işi ne orada dediğiniz! 27. Mayıs tarihine nedense ben hep bir soğuk hissetmiş hep bir soğuk bakmışımdır!

En çok sevindiğim yanımsa bir baltaya sap olmayışımdır!

Lanet olsun, “İnsanların öldüğü hiçbir dava haklı değildir.” ‘The Pianist.’

Hele bu dava, masum insanlara yönelikse!..

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..

İlgili Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..