Ana SayfaKültürYolum Bir Ülkücüyle Kesişti!

Yolum Bir Ülkücüyle Kesişti!

TÜRKÇE TABELALAR

     Yıllardır bu konuda savaşım veriyorum. Zaman zaman tabela fotoğrafları paylaşıyorum. Örneğin Salihli’deki Köfteci KIL METİN, Karabiga’daki ZIBAR Restoran gibi!..

     Bugün Gugılda bir tabela gezintisi yapayım dedim. Dikkat çekmek amacıyla, tabelalarda dilimizin nasıl katledildiğini gösteren kimi örnekler buldum. Aşağıya çıkarıyorum:

     ANANIN Yeri,

    HEY YAVRUM HEY Restaurant,

    SAÇ & CEZA,

    BULGURKİNG- Trabzon

    DUA Et,

    DİNGİLİN Çay Ocağı,

    FATMAZEL Güzellik Salonu,

    ZIKKIM Restaurant,

    ZAVALLI Kurufasulyeci…….

    Yılların sorunu tabelalar… Bu konuda zaman zaman olumlu kararlar da alınmıyor değil. Ama kararları uygulayacak yöneticiler gerekli!..

    TÜRK STANDARTLAR ENSTİTÜSÜ Teknik Kurulunda 19.3.2018 tarihinde kesin kararlar alınmış ama !.. Aması var işte !

        Cem Güner’in Süper Silivri Gazetesinde yayımladığı haber, yüreğime su serpti! Belediye Başkanı ,” Yabancı isim ve karakterden tabela yaptıran işyerlerine ruhsat verilmeyecek” demiş!  ( Yabancı karakter ‘den neyin kastedildiğini anlayamadığımı not düşeyim!)Alkışlıyorum bu kararı!  Ülkücü başkanla yollarımız işte burada kesişti!

   ”Birçok işletmemiz yerli ve milli ürünler üretiyor veya satıyor ama dikkat çekmek   için yabancı isimli tabela kullanıyor. Buradaki çelişkiyi, görüntü kirliliğini ve istemeden de olsa Türkçemize yönelik yapılan bir nevi saldırıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Böylelikle Türkçe tabela dönemini başlatıyoruz… Vatanımıza sahip çıktığımız gibi dilimize de sahip çıkalım ” diyen Başkan sanki benim düşündüklerimi dile getirmiş.

    Bu konuda MHP’li Başkan’a , naçizane yardımcı olmaya hazırım. İBB de  böyle bir uygulamaya gideceğini duyurmuştu ama geçen haftaki İstanbul gezimde herhangi bir düzenleme gözüme çarpmadı. Bu arada Kültür Müdürü dostum Taner Çetin’e ,  fahri danışman olma önerimi da yapmış olayım.

      Kader utansın daha önce de bir AKP’li başkana benzer öneride bulunmuştum. İki dönem önceki başkanımız, öğrencim Hüseyin Turan’la , Bursa Nilüfer Belediyesinin bir kararını örnek alarak yola çıktık ama çalışmamız yarım kaldı. (Çünkü yerel seçimlerde benim de o zaman üyesi olduğum CHP yönetime geldi. Böyle bir çalışma Dil Devrimi’ne uygun düşerdi, bu da CHP’nin anlayışına tersti (!)

Nilüfer Belediye Meclisi;  oy birliğiyle aldığı kararla tabelasında yabancı sözcük kullanan kuruluşlara yüksek vergi uygulayarak caydırma yolunu seçmişti.

     Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, daha cesurca bir karar almış; YABANCI SÖZCÜK KULLANANA RUHSAT VERMEM diyor! Bu kadarını başarabilir mi bilemem ama yabancı sözcükleri en aza indirmesi de büyük başarı olacak !

             Yalnız yabancı sözcük”ten Başkanın ne anladığını da merak ediyorum. Dilimize sülük gibi yapışmış Arapça ve             Farsça sözcükleri  yabancı mı yoksa yerli ve milli mi sayacak? Cumhur İttifakının başı yakın bir geçmişte Farsça ve Arapçadan oluşan ‘’KIRAATHANE”yi  Türkçe sayarak  ”cafe” nin yerine kullanın, demişti de !..

          ”Halihazırda işyeri isimleri Türkçe olmayan esnafımızın da Türkçe tabela noktasında hassasiyet gösterip bir dönüşüm yaparak Türkçemize sahip çıkacaklarını umut ediyorum” diyen Başkan, hemşerilerinden anlayış ve destek bekliyor.

            Doğrusu bu konuda ne denli destek ve anlayış görebileceğini merak ediyorum. Örneğin cafe, restaurant, hotel ,  kırtasiye, şoför okulu, eczane ,market, mobilya, animatör, asansörcü, tuhafiyeci,                                                                               terapist,veteriner,jeolog,psikiyatris,avukat,muhasebeci,mimar,tesisatçı,sigortacı,zoolog …..Gibi adları kullananlar  nasıl anlayış gösterip destek verecekler?..

                 Sayın Başkanın işi zor, Allah kolaylık versin ama başarırsa Türkiye’ye örnek olacak, beni de çok fazla mutlu edecek! Tüm bunların yanında kendisine şunu da salık vermeden edemeyeceğim: Her tabelacının , kitaplığında mutlaka bir sözlük ve yazım kılavuzu bulundurmasını zorunlu kılmak!.. Hatta yazım kılavuzu için bir ad  da vereyim: Metis Yayıncılık-Türkçenin Sorunları Kılavuzu-Necmiye Alpay … (Yazar,   kapatılan Özgür Gündem davasında ”terörist (!) ” olduğu gerekçesiyle  üç yıldır  yargılanıyor. Davası 28 Kasımda… Bir sakıncası yok sanırım!)               

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

İlgili Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..