0532 627 09 77 • info@silivrihaberhatti.com • Silivri: 13°C (Parçalı Bulutlu) 5 Ekim 2026, Pazartesi
BALIKÇI & DENİZ RAPORU
Silivri Kıyıları & Marmara
Denize Açılmaya ve Bal
Dalga
0.26 m
Rüzgar
Yıldız
Hız
2.9 Kt
Sakin Deniz (Çarşaf Gibi) Detaylı Rapor »
GÜNÜN ÖZLÜ SÖZÜ Tümünü Gör »

“Bundan yirmi yıl sonra yaptıkların için değil, yapamadıkların için üzüleceksin. Halatları çöz, güvenli limandan uzaklaş, rüzgarı yakala!”

Mark Twain (Mizahçı & Romancı)
Geri
18
Lütfü Ertürk
Lütfü Ertürk
Yazarın Makaleleri • 13 Yazı

Hiç düşündünüz mü?

00:00/--:--
0
Hiç düşündünüz mü?
Anayasal haklarınızın nasıl düzenlendiğini, kimlerin güvencesi altında olduğunu, kazanılmasını, kullanılmasını ve de sınırlarının kapsama alanını kimlerin belirleyebileceğini hiç düşündünüz mü?...Hani, bankaların ve tahvil dünyasının reklam ve de ila...

Anayasal haklarınızın nasıl düzenlendiğini, kimlerin güvencesi altında olduğunu, kazanılmasını, kullanılmasını ve de sınırlarının kapsama alanını kimlerin belirleyebileceğini hiç düşündünüz mü?...Hani, bankaların ve tahvil dünyasının reklam ve de ilanlarında sıkça duyduğunuz, bir güvencenin varlığından söz edeyim! Devlet Güvencesi! Bir kâğıt parçasına verilen güvence, o ülkenin halkına verilmiyorsa orada anayasa hukukundan bahsetmek çok gerçekçi olmamaktadır. Çünkü anayasa hukukunun konusu devlet iktidarına dayanmaktadır! Devletin kısa bir tarifini yaparsak; insanların, toplum yaşamında başvurdukları bir örgütlenme biçimidir! Sadece bu kadar mıdır Devletin tanımı? O zaman niye iyi ve düzenli yönetilemiyoruz? Devlet, hakemlik görevini niçin iyi yapamamaktadır? Devletin kökeninde, toplumsal yaşamda rol oynadığı iki görüş hakimdir…. Burjuva görüş ile Marksist görüş çarpışmaktadır… İşte, zaman zaman yazılarımda burjuva devrimine bile razıyım dediğim, anlaşmazlıkları çözeceğine inandığım, yansız bir yönetim biçimidir… (bireyler arasındaki uyuşmazlıkları yansız çözecek bir hakemdir. Asayişi sağlayan bir araçtır) Hegel öyle diyordu!... Marksist felsefeye göre Sınıflı toplumlarda, hele hele kapitalist toplumlarda; iktisadi üstünlüğü elinde bulunduran sınıfın, diğer sınıflar üzerindeki egemenliğini sürdürebilmek için bir hakem değil; bir baskı aracı olduğunu savunur… Parlamentosu, bürokrasisi, mahkemeleri, hapishaneleri, gizli servisleri, polisi, jandarması ve nihayet ordusuyla bu baskının örgütlenmesidir devlet! Devlet, sınıflı toplumlarla aynı zamanda doğmuştur. Bugün devlet yapılanmasına baktığınızda sınıflar üstü değil, kişiler üstü bir yapılanmanın varlığından söz edebiliriz… Bu arada, Demokrasiye de bir bakalım neymiş? Kısaca halkın iktidarı demekmiş!... Mustafa Kemal’in “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü direkt olarak demokrasiye dayandırılmaktadır… Peki, demokrasiye müdahale edilir mi? Edilmeli mi? Demokrasi, cahil toplumlarda tehlikeli bir silaha dönüşüp, dönüp Demokrasiyi vurabilir mi? Sorusu gerçekçi midir? Teoride halka ait egemenliğin, “vekâleten yönetimi” demek olan demokrasi, böylece cehaletin yaygınlaşması için kullanılan bir pratiğe dönüşür. Taban seçmenin, “egemenlik” sözünü bile anlamadığı, neye yaradığını, nasıl işlediğini bilememektedir.  Çünkü her halk, elbette kendisine anladığı dilden konuşan, halinden anlayıp, çıkarlarını ve umutlarını en iyi temsil edeni iktidara getirir. Şimdi, devletin kararlarına dudak büküyor, aynı sınıfın kendi içindeki kavgasına amigoluk yapıyoruz… İstanbul seçimleri, asla bir partinin zaferi değil, burjuvazinin kendi içindeki köşe kapmaca oyunudur. TKP’nin de dediği gibi bu tabloda, herkes yerini almıştır; iradesinden, kendi kendini yönetmesinden, söz edilen halk hariç! Konunun ne halkın iradesiyle ne de şeklen bile olsa demokratik seçimle ilgisi kalmamıştır.
%100 Beğeni
497 Okunma
|
0 Dinleme
YORUMLAR (0)

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yazın
Daha İyi Bir Okuma Deneyimi İçin Çerezler

Haber ve köşe yazılarımızı en iyi deneyimle okumanız, sesli dinleme tercihlerinizi hatırlamamız ve içerik kalitemizi artırmamız için çerezlerden yararlanıyoruz. Detaylı bilgi için Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.

SON DAKİKA Haber Bildirimleri

Silivri ve Trakya'dan sıcak gelişmeleri, flaş haberleri ve köşe yazılarını tarayıcınız kapalıyken bile anında bildirim olarak alın.

* Abone olduğunuzda güncel gelişmeler anında iletilir.

Bildirimleriniz aktif! Silivri ve bölgeden son dakika haberleri ve flaş gelişmeler tarayıcınıza anında ulaştırılıyor.

* Cihazınızda bildirimlerin çalıştığını alttaki test butonuyla deneyebilirsiniz.

Tarayıcınızda bu site için bildirimler engellenmiş.

Bildirimleri alabilmek için adres çubuğunuzun solundaki kilit (🔒) veya site ayarları simgesine tıklayıp Bildirimler seçeneğini İzin Ver olarak güncelleyebilirsiniz.
Haberci Karga AI ASİSTAN
Canlı & Dinliyor
Gaaak! Merhaba! Silivri Haber Hattı'na hoş geldin! 🦅🎙️
Günün taze manşetleri, Silivri anlık hava durumu, döviz kurları, av sezonu ve okullar hakkında ne istersen bana sorabilirsin!
GAK!
PRESS