Ana SayfaErdal SezginHUYUM KURUSUN !

HUYUM KURUSUN !

Gündemin dışına çıkacağım. Ben de sizler gibi YSK’nin verdiği İstanbul seçiminin iptali konusunda çok tepkiliyim. Bu kadar da olmaz, diyorum. Doğal olarak ”her şey güzel olsun” diye çaba harcadım, harcayacağım.

Huyum kurusun, İmamoğlu göreve başladıktan sonra İBB’yi arayarak uyarı görevimi yaptım. Bu benim işim (!) Başkanın arkasındaki dev bir afişte; ‘’HOŞGELDİN”  yazıyordu. İlgiliye; ” hoş geldin ” gruplaşmış bileşik eylemdir, bitişik yazılmaz, dedim. Kocaman bir teşekkür aldım (!)

Bir de sizlerden teşekkür almak istiyorum (!)

Çok sevdiğim Ataol Behramoğlu’nun Cumhuriyet’teki ‘’ Örgütlü vicdansızlık…” başlıklı bugünkü yazısında, daha ilk paragrafta yanlışlar yakaladım. Cumhuriyet’te ve de Ataol Behramoğlu’nda!…

Attila Aşut’a öykünmüş olacağım ama kendisini doğrulamış da olacağım. 6 Mayıs tarihli BirGün’de  ”DÜZELTMENLER DÜZELTMEZSE…”   başlığıyla kaleme aldığı yazısında, kendi gazetesinin ve Cumhuriyet’in düzeltmenlerinin yeterli duyarlılığı göstermediğini  dile getirmiş!

Cumhuriyet’in ilk paragrafındaki ilk yanlış ”ahlâk” . Çok kişinin; ”o işaret kalktı” dedikleri görüş burada çıkıyor karşımıza. Gerçekten o”işaret”  L harfinden sonra gelen a’dan kalktı. (Kimi kural dışılıklar var; hala -hâlâ, alem-âlem, Lâpseki, Lâleli…)        İlk paragraftaki ikinci yanlış; ”uluslar arası ”… Anladınız (!)

Yazının ilerleyen bölümlerinde, ‘’eninde sonunda”  zarfını daha sonra ”önünde sonunda” şeklinde yanlış kullanmış.

Diğer yanlışlardan biri de bağlaçlardan sonra (,) kullanmış olması. Bu yanlışı, büyük çoğunluk yapıyor. Ve, ya, ya  da, ile, ki  bağlaçlarından sonra virgül kullanılmaz. İşlevleri aynı sayılır.

Bir de yazım kılavuzlarına ‘’ itirazım var” : ”Katil”  sözcüğü  yazım kılavuzlarına göre doğru yazılmış ama bana göre eksik!    Öldüren anlamını taşıyan katil’le, öldürme anlamındaki katil neden farklı yazılmıyor?  Hani eş sesli sözcükleri ayırabilmek için şapka kullanılıyordu?.. Ali- âli, adet-âdet, yar-yâr…örneklerinde olduğu gibi…

Kâtil’in (öldüren) a’sı uzun okunduğuna göre, a’ya şapka koysak !..

Dersimiz bitti (!)

Her şey daha güzel olacak!  Türkçemiz de !..

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

İlgili Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..