Ana SayfaLütfü ErtürkÖğretmenler Günü

Öğretmenler Günü

24 Kasım, tarihi nasıl seçildi ve hangi yıl öğretmenler günü ilan edildi. İlan edildiği tarih 1981 yani 1980 askeri darbesinden bir yıl sonraydı!

Darbenin öğretmenler üzerindeki kıyımı o denli şiddetli olmuştu ki neredeyse yargılanmayan, işkence görmeyen, sürülmeyen öğretmen yok gibiydi. Sol, sağ fark etmiyordu!.. Daha örgütlü olan, daha sakıncalı görülen sol görüşlü öğretmenler öncelikli ve yargısız infaz edilmiş, işkencelerde can vermişti.

3854 öğretmen, 120 öğretim üyesinin görevine 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu’na dayanılarak son verilmiştir.

Ya sonra?..

1981 yılı Atatürk yılı ilan edilmişti. Mustafa Kemal’in öğretmenlerine nasıl düşkün olduğu bilinmekteydi. Valla utandılar mı? Utanıp, sıkıldılar mı? Yoksa onca eziyetten sonra Atatürk’ün 100. Yılına mı sığındılar bilemiyoruz…

Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen olduğu 24 Kasım günü, 1981 Atatürk Yılı’nda Kenan Evren tarafından Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve Millet Mekteplerinin Baş Öğretmenliğini kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri” bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesinin yayımlanması ile resmileşmişti. Yani tarih seçimi burada yüreklere biraz su serpiyor işte!..

Bizler, çalışan ya da emekli olmuş tüm öğretmenlerimizin “Öğretmenler Gününü” kutluyoruz. Aramızdan ayrılan, görevi başında şehit olan öğretmenlerimizi de rahmetle anıyoruz.

İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İlgili Yazılar