Ana SayfaLütfü ErtürkGülümseten Bütçe

Gülümseten Bütçe

Silivri Belediyesinin 2015 yılı bütçe raporunu okuyorum.Net olarak şöyle diyor; “2015 yılı gelir bütçesi Belediye Meclisi komisyon raporudur.

“2015 yılı Gelir/Gider bütçesi tarafımızdan aşağıda belirtildiği gibi hazırlanmıştır.” Diye de not düşülmüş, hemen baş tarafta! Alt tarafta da 5 kişilik bir komisyon imzası açılmış.

Bir sonraki gelecek yılın bütçesi ne demek biliyor musunuz? Hemen söyleyelim, “Tahmindir.”

Sizlere böyle aktarmadılar tabi ki…

Bu komisyonda iki arkadaşımızın serbest muhasebeci ve mali müşavir unvanlarını da düşünürsek; hazırlanan bütçe çalışmasının biraz düşündürücü olduğunu söyleyebilirim. Benim Muhasebe bilgim kendilerinin kadar yoktur ama bir bankacı olarak; böyle bir bütçe raporu sunan bir şirkete ben kredi vermezdim.

Bütçe çalışması demek, tahmini görüşlerin kâğıt üzerine yansımasıdır.

Bütçe çalışması tahmini ama Belediye Başkanının bu tahmine dayandırarak borçlanma yetkisi istemesi ise buz gibi gerçektir. Tahminden, gerçeğe yürüyebilmek yürek ister…

Bakalım önce!

Bütçe çalışmalarında, giderler hanesinde istediğiniz kaleme istediğiniz rakamı yazabilirsiniz. Adı üstünde tahmini bütçe! Lakin gelirler tablosunda fazladan bir rakam konduramazsınız, sırıtır. Açığı neyle kapatacaksınız. Öz kaynaklarınıza dönersiniz. Yani, ana sermayenize.

İşte, Ben bu böyle bir bütçe çalışması ya da hesap vaziyeti sunan firmayı kredilendirmem.

Neden?

Çünkü borç ödemede öz kaynaklarına dönmüş, gelirleri yetersiz kalmaya başlamış, ana sermayeden satış yaparak borç kapatmaktadır. 2015 yılı tahmini bütçesi de böyle hazırlanan bir bütçedir.

156,800 MilyonTL (trilyonluk)  bir borçlanma tahmin ediyor komisyon! (yoksa Başkan mı tahmin ediyor borçlanmayı) Bütün kalemler dolu, uzun vadeli borçlar, kısa vadeli borçlar ki; Belediyenin belini bükecek olan bunlardır. Örneğin Belediyemizin, firmalara olan borçlar hanesine baktığınız da 25.908 milyon TL (Eski para ile trilyon) yazmakta. Bu borçların vadeleri pek uzun olmamakla beraber, acil ödenmesi gereken borçlardır. Bunlar, esnaf ve küçük işletmelere olan borçlardır.

Gelirlere baktığınızda 160.800 Milyon TL’lik (Trilyon) bir gelir tablosuyla karşı karşıya kalıyoruz. Gülümsüyorum,  bu bütçe beni gülümsetiyor. 4 milyon TL( Trilyon) fazlalık olarak göstermişler ki; belediye bütçelerinde böyle bir kar ya da fazlalık göstermek kafa karıştırır. Belediyeler, ticarethane değildir. Ola ki o kadar, gelirin olmayabilir ya da 2 yerine dört arsa satmak zorunda kalabilirsiniz.

Neden?

Çünkü belediyemizin gelir tablosunda, sermaye gelirleri hesabından iki adet arsa satış bedeli görülmektedir. Yani, gelirler tablosundaki gelirlerin; 156.800 Milyon TL’lik borcu karşılamıyor. Yani sen dönüp, ana sermayeden kalan borç bakiyeyi karşılamaya çalışıyorsun. Bu bütçe çalışmasına bakıyorsunuz. 4 milyon TL fazlalık gibi duruyor ama aslında öz kaynaklardan 20 MilyonTL (Trilyon) ek bütçe yaratıyorsun. Buna göre bakarsanız zarar 16. Milyon TL (Trilyon) var.

Madem bütçe çalışmaları tahmini olarak yürütülüyor. Ana sermayeye dokunmadan, öz kaynaklarınızı kullanmadan borçlanmayı deneyin…  Olmuyor değil mi?

Ne diyeyim size? Gülümseyin kaderinize…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

İlgili Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..