AGÂH OLMAK

Mevlevi tarikatında “uyan” demekmiş, Agâh olmak.

Mutfakta görev yapan iç meydancılar, sabah ezanından evvel, tekke odalarında yatan dervişleri kapılarına vurarak, “Agâh Ol Dedem” diyerek uyandırırlarmış.

Mevlevilerde uyuyan bir kişiyi ürkütmeden uyandırmak, tarikat edeplerindenmiş. Uyuyan dervişin hafifçe yatığına el ucuyla sağ elin parmak uçlarıyla vurulur ve yavaş bir sesle, adıyla hitap edilerek “Derviş… AGÂH OL” denilirmiş.

Kendine gelmek, aklını başına almak, düşünmek, uykudan uyanmak gibi çeşitli anlamları da varmış Agâh olmanın.

Özetle “UYAN” demekmiş “AGÂH” olmak.

Şuan da üzerimizde ki derin uykudan, Agâh ol diyerek uyandıracak meydancılar yok artık. Bizlerde derviş değiliz. Kendimiz uyanmalı, elimizi yüzümü yıkamalı ve silkelenip atmalıyız bu ölü toprağını üzerimizden.

Biz uyudukça her gün özgürlüklerimizi kaybediyoruz. Biz uyudukça her gün manalarımızı ortaklaştıran değerlerimizi ayırıyorlar. Biz uyudukça, doğu ile batı kadar uzak, siyah ile beyaz kadar farklılaşıyoruz. Bütünü yönetemeyen, kendinden olmayanı, kendisi gibi düşünmeyeni, hiçbir ortak değerlerini düşünmeden ayırarak “Böl, parçala, yönet” stratejisi çok sert bir biçimde uygulanıyor üzerimizde. Ve kendi gibi düşünmeyene tahammülü bile olmayan insanların, demokrasiden bahsettiği süreci yaşıyoruz.

Meslek gruplarımız bir bir ayrışıyor. Polisimiz, öğretmenlerimiz, basınımız, televizyonumuz, okullarımız ve hatta komşuluklarımız bile ayrışıyor.

Dini, milli ve ahlaki bütün değerlerimiz ayrıştırma aracı olarak kullanılıyor. Etnik, mezhep, bölgesel değerlerimiz en başında olmak üzere ayrıştırma aracı olarak kullanılmayan hangi değerlerimiz kaldı ki.

Hal bu iken, şimdi biz öyle bir uyanalım ki 30 Mart günü sandığa giderken iktidarı almanın yolunun yerelden geçtiğini unutmadan, kaybetmek istemediğimiz bütün değerlerimize ve ideolojilerimize, kişiselliğe yer vermeden sahip çıkalım.

Sevgiyle Kalın.

…………………………

Ey yolcu, uyan! Yoksa çıkarsın ki sabaha:
Bir kupkuru çöl var; ne ışık var, ne de vaha!
 
Mehmet Akif Ersoy
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

İlgili Yazılar

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..