Ana SayfaErdal SezginYazım Kılavuzu

Yazım Kılavuzu

Dilini de elini de  eşekarısı soksun!

Son yazımda  bugün  ” de ”   bağlacıyla  ” – de ”   durum  ekini ele alacağımı  yazmıştım. Erteliyorum.

Geçen hafta, halk dilinde  ” şapka ” (^) adını alan  düzeltme işaretinin kullanılışını işlemiştim. Ancak, gazetemizin yönetmeni Sayın Lütfü Ertürk; ” hocam, yazacaksan güncel konularda yaz. Bak kentimizde siyaset  ne kadar  ısındı, sen hâlâ şapkayla, takkeyle uğraşıyorsun ” demez  mi! Lahavle! Kendisine dedim ki

yazdıklarımın güncel  olup olmadığını, okurların ilgi derecesine göre saptayacağım, tadına da doyamadığım öğretmenliğe  geri  döneceğim,  dedim.Gördüm ki  şapka – takke ! Konulu  yazımı  450  kişi okumuş. Devam  dedim  kendi kendime. Siyaset, Sayın  Ertürk’ün işi  nasıl olsa!

YAZIM  KILAVUZUNUN  önemine  değineceğim. Bir  anımla başlayayım: Cumhuriyet  Gazetesinin Silivri  muhabiri  olduğum  yıllardı. (Cumhuriyeti  okumuyorum  artık.) Yerel  basın  mensuplarıyla daha  içli dışlıydık. Gazetecilerle  tabelacı  arkadaşlara birer YAZIM  KILAVUZU armağan  etmiştim. İki ay kadar  sonra bir kontrol  edeyim  dedim! Kiminin tozlu raflarda  beklettiğini, kiminin de kılavuzu  yitirdiğini  saptadım.

Ben diyorum ki bu  meslek  sahiplerinin işyerlerinde  yangın  tüpünden  önce   YAZIM  KILAVUZU  olup  olmadığı  kontrol  edilmelidir.

Şunu  da  vurgulamalıyım: Önüne  gelen  kişi  ya da kurumun  hazırladığı  kılavuzu  kullanmak  kişiyi  yanlışa  götürebilir. Örneğin  ben, ” 12  Eylül ” sonrası  devlet dairesi  durumuna  getirilen  Türk Dil  Kurumunun, Yeni  İmlâ Kılavuzu’na  hiç itibar  etmiyorum. Karmaşa  yaratıyor. Buyurun  çarpıcı  örnek: Geçen  haftaki dersimizde L’den  sonra  gelen ”A ” nın  üzerindeki şapka  kalktı diye  yazmıştık ” .İmlâ ”  neyin nesi?

Sözüm  sizlere gazeteciler, reklamcılar, tabelacılar!  Sık sık kullandığınız ”  mamül, cafe, hoşgeldin, nikah, şöför, sanatkar, kabus, herşey,  egzos…”  sözcüklerinin doğru  yazılışını  öğrenmek  için  masanızın  üstünde YAZIM  KILAVUZU  bulundurmak zorundasınız. İnternetim  var, oraya  bakıyorum diye kurulmayın! Bakınız, yanlış olarak  yazdığım, nikah, sanatkar, kabus  sözcüklerinin altında  kırmızı  noktalar yok.En  geçerli kaynak  yazım kılavuzu değil mi?

Güzel  dilimizi  yozlaştırmaya hiçbirimizin  hakkı  yoktur. Yanlışta  ısrar  ederseniz bana  da  ” dilinizi  de  elinizi  de eşekarısı soksun”  demek  düşer!

Sağlıcakla  kalın

Not: Eleştirileriniz, katkılarınız  için  telefonum: 0 532 788 58 59

Fotoğraf  altı: Bu  fotoğraf sanayi sitesinde  çekilmişti. Aynı işyerinin  önüne asılmış üç  tabela. Bir tanesi doğru.Hangisi doğru  diyorsanız yazım  kılavuzuna  bakın!Ben  şuna da inanıyorum ki  bu  işyerinin içinde üretici  bir  kuruluşa  ait tabela  vardır.Onda da  EGZOST yazıyordur büyük  olasılıkla!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

Son Fasıl

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

İlgili Yazılar

Son Fasıl

Empati ve Sempati

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..