Ana SayfaErdal SezginGâvurca Özentisi

Gâvurca Özentisi

Sayın Ertürk-Silivri Haber Hattı Gazetesi, Katar gezin çok uzadı ama!..Gel artık.

Bir gazeteci için gündem yoğun. Sen yokken bir etkinliği izledim . Üzgünüm, istemiyorsun ama yine ”DİL” konusunda yazacaklarım var.

İki gün önce Zabıta Müdürlüğümüzü aradım. Akşama Uğur Mumcu yürüyüşü var mı diye sordum. Aldığım yanıt ”yürüyüş yok ama ”fuaye” salonunda bir anma programı var” oldu.

Alevi Dernekleri Federasyonu Silivri Şubesi güzel bir program hazırlamış. Beğenerek izledik. Düzenleyenlere teşekkürler…

 

”Fuaye salonu” kafama takıldı. Branşım gereği tiyatro ile haşır neşir oldum.   En son bu sezon Kadıköy’de’’ öğrencim  Şenay Saçbüker’le eşi Hüseyin Köroğlu’nun oynadıkları ‘’Tatminkâr Ödül’’ü  izledim.(Haşır  neşir olduğumun kanıtı (!) )Oyun bitiminde ‘’fuaye (!)’’ye girdim. Başarılarını kutladım.  (Tiyatroyla  haşır neşir olduğuma (!) inandınız değil mi?)””

 

Az buçuk bilgim var , ama  TDK’nin Türkçe Sözlük’ünde  ’’fuaye’’nin  nasıl tanımladığına baktım. Şöyle:    a.  Fr. Bir gösteri ya da toplantı binasında, temsil ya da toplantı aralarında kullanılan dinlenme yeri.

Sözcük, ben Türkçe değilim diye bas bas bağırıyor.Osmanlıca olsa modaya uyulmuş diyeceğim ama  Fransızca.  Dilimizin kurallarına üç yönüyle aykırı.   Ayrı tutulanlar olabilir ancak Türkçe sözcük ” f ” ile başlamaz. İki ünlü  yan yana bulunmaz. (  ua…) Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde  kalın ünlü varsa  sonrakiler de  kalın olur.

”Anlayacağın ”fuaye”  dilimizin üç kualına  aykırı. ”Salon” da aykırı. ”o” yuvarlak ünlüsü  sadece ilk hecede bulunur. ”-yor” şimdiki zaman eki gibi ayrı tutulanlar olabilir. Buraya nikâh salonu da deniyor. Yerleşmiş dilimize . O da büyük ünlü uyumuna aykırı ve a’sı şapka almış. Arapça …

Salon Almanca. İster nikâh salonu deyin, ister fuaye salonu, içlerinde Türkçe yok. Anımsarsın gazetemizde Türkçe Dersler başlıklı yazımın giriş tümcesi ”Nedir bu gâvurca özentiniz” idi. Bu soruyu bir kez daha soralım mı?..

Selamlar, saygılar…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ YAZILAR
- Advertisment -

Son Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..

İlgili Yazılar

İfade Özgürlüğü

İşin Aslı

Hezeyan ya da Sanrı

Niyetli Bir Yazı

Vizyon Meselesi

Manipüle Etmek

Neyin Tecrübesi?..

Seçmen Ne istiyor?..